Na prvu, izabrati pravog visažista za sebe je kao i izabrati najbolju pjesmu od Beyonce – skoro pa nemoguće. No kada to napokon odradite mučnim procesom eliminacije i usmene predaje (Drunk in Love, definitivno) pojavi vam se onaj osjećaj nesigurnosti i uzbuđenja u isto vrijeme. S obzirom na to da mi je u cilju riješiti vas nesigurnosti što se tiče profesionalnog šminkanja, nastavite čitati i postanite uzbuđeni klijent vašeg budućeg visažista.

Kvalitetna usluga košta

Htjela bih reći da shvaćam da u današnje vrijeme nije lako odvojiti npr. 200 kn za uslugu šminkanja, ali ne mogu. Ne čak toliko zbog toga što sam ja jedna od ovih kojima dajete tih 200 kn već zbog čiste realnosti situacije – profesionalno šminkanje nije potreba već luksuz. Odlazak na profesionalno šminkanje je ekskurzija koju si priuštite za neki posebni događaj u vašem životu za koji želite izgledati i osjećati se i sijati kao dijamant, kako bi Rihanna rekla.

To je vaš teško zarađeni novac, potpuno shvaćam. Ali i tom vašem visažistu je to teško zarađeni, novac, vjerujte mi. U slučaju da mi ne vjerujete, moramo popričati.

Što zapravo plaćate kada idete na profesionalno šminkanje? Ne, ne otplaćujete školovanje koje je koštalo kao suho zlato i za njega se morao prodati bakin bubreg. Ne, ne nadoknađujete račune za internet na kojima su provedeni sati i dani i tjedni u svrhu istraživanja materije i prikupljanja novih informacija. Ne, ne kompenzirate time jednu bočicu novog pudera. Ono što plaćate je iskustvo kod osobe koja ima veliko znanje i koja će vam u sat vremena pokazati da magija postoji. Mislim da je ovo najdramatičnija rečenica koju sam u životu napisala. Veliko znanje znači svjesnost činjenice da ne postoji samo jedan tip kože i da svako lice zahtijeva individualan pristup. Ruku pod ruku s velikim znanjem ide i kvalitetan materijal koji nekada zna biti nepredvidiv te uz sve to ide i ogromna doza samopouzdanja i brzog rješavanja problema na nogama. Na kojima stojiš cijeli dan.

  Kako spasiti makeup ako znate da ćete se preznojavati?

Nemojte me krivo shvatiti, nije to prigovaranje. To je život koji smo si sami izabrali i koji volimo na kraju dana, posao kao i svaki drugi. Posao koji treba biti plaćen kao i svaki drugi. Ako smatrate da nije tako jer je to “samo šminkanje”, predlažem da popijete dvije pumpice YSL pudera, high coverage je i zakamuflirat ćete nedostatke u karakteru. Zahvalite mi poslije.

A post shared by e n a (@ms_aragovic) on

Budite realni i spremni na kompromise

Došli ste na svoj termin, sjeli u tu visoku stolicu i već se vidite sat vremena poslije kako pravite selfie i točno osjetite navalu lajkova koja će doći kada vas ljudi na društvenim mrežama vide s tim dramatičnim i šljokičavim cut creasom koji ste vidjeli na Pinterestu i odlučili da ga morate pod svaku cijenu (200 kn) imati na očima. I onda, reality check u obliku objašnjenja visažista da se to jednostavno ne može dogoditi jer nažalost za tu vrstu makeup-a imate prespuštene kapke. I prije nego uopće uspijete početi paničariti i biti nezadovoljni, vaš visažist uzima kistove u svoje sposobne ruke i milozvučnim glasom vas uvjerava da ćete i bez tog cut creasea izgledati famozno i da mu vjerujete. Uzimate duboki udah, proklinjete i Pinterest i prijateljicu koja vam je preporučila tog vizažista i zatvarate oči. Bam, sat vremena poslije pravite 42. selfie i ne možete se načuditi koliko plavo vam oči izgledaju uz taj smeđi smokey eyes. Najbolje od svega, ni nemate plave oči. Smeđe su. Magija.

  Kako Jenna Dewan dobije savršene ljetne uvojke u kosi?

Poanta je da koliko god mislili da vam nešto odgovara i stoji ili bi htjeli da vam stoji, ogromna je mogućnost će profesionalac kod kojeg ste došli znati više i bolje. Prepuštanje u ruke profesionalca zahtijeva povjerenje i prepuštanje kontrole. Ukoliko imate sreće, krajnji rezultat će biti pozitivan i za vas i za visažista – vi ćete biti oduševljeni šminkom i svojim dobrim odlukama, a vizažist još jednim zadovoljnim klijentom i potencijalnim novima. Ukoliko niste imali sreće i završili ste sa šminkom koja ne odgovara vašem licu ni stilu, zovite policiju.

Higijena, higijena, HIGIJENA!!!

U subotu ste bili na šminkanju za vjenčanje bratića iz trećeg koljena s mamine strane za kojeg čak niste ni sigurni kako se zove ali imali ste novu haljinu koju još niste prezentirali svijetu a i tko ste vi da odbijete besplatnu hranu. Super je bilo na svadbi, razmjenili ste brojeve s onim zgodnim prijateljem od već spomenutog bratića iz trećeg koljena s mamine strane za kojeg ste otkrili da se zove Petar i najbolje od svega, hrana je bila top.

Dok u nedjelju razmišljate o tom i za novu profilnu na WhatsAppu stavljate sliku sa šminkom od jučer, osjetite lagano peckanje u desnom oku, lagano ga posvrbite vrškom nokta te nastavite sa svojim danom. Ne mislite previše o tom sve dok nije ponedjeljak i ne možete gledati novu epizodu Game of Thrones jer imate kriminalnu upalu oka za koju vam uopće nije jasno kako se dogodila.

Bit će, čim napravite par koraka unazad i malo razmislite.

Kada ste došli na šminkanje, jesu li kistovi bili čisti ili već korišteni? Je li visažist puhnuo u kist da se riješi viška proizvoda umjesto da ga je otresao o stol ili paletu? Je li puhao u ljepilo na trepavici da se brže osuši? Je li koristio aplikator iz maskare umjesto potrošnih? Ako se nešto od ovoga dogodilo – čestitam, žrtva ste neprofesionalnog visažista i prljave osobe!

  Kako "zimski" tekući puder nositi u proljetnim i ljetnim mjesecima?

Poanta je, vaše zdravlje je u pitanju i ako primjetite takve i slične situacije tijekom šminkanja, bježite od tamo i šta? Tako je, zovite policiju.

A post shared by e n a (@ms_aragovic) on

Pohvala i (kontrustruktivna) kritika su poželjni

Mislim da ne postoji ništa ljepše nego kad vas netko sa iskrenim oduševljenjem pohvali za dobro odrađen posao. Ok, možda i postoji, cheeseburger, kaže ona kroz kašalj, ali to je tema za neki drugi članak. Bila to pijana poruka tipa “pleesem vc satimaa neko mi je proliiio votku po favi al sminka je os tuu best maturanla ever” ili obavijest mladenke da su stigle slike s vjenčanja, šminka je predivna, još jednom puno zahvala uz obećanje da će ti se javiti i kad se drugi put bude udavala. Takav feedback je predivan i daje vam dodatno samopouzdanje da nešto radite dobro i da je sve ipak onako kako treba biti.

Zato zahvalite se svojim visažistima ukoliko vam se sviđa posao koji su odradili na vama, pošaljite tu pijanu poruku ili “prvi muževi se u vodu bacaju” mail, obećajem vam da će izmamiti osmijeh na lice vašem visažistu dok si namače bolna leđa u vrućoj bubble bath na kraju radnog dana. Ili pije na šanku iza vas s isto bolnim rukama, to je isto opcija.

Osim ako ste bili potpuno nezadovoljni, onda preskočite korak ostavljanja ružne pijane poruke na Facebooku i odmah zovite policiju.

Želim vam puno uspjeha s visažistima i muževima, sadašnjim i budućim, i vidimo se u komentarima!