@theboywhobakes

Čokoladni keksi s čokoladnim punjenjem? Može!

Nema ništa bolje od mirisa svježe pečenih keksiju koji ispuni cijelu kuću, slažete li se? Ako ste pravi ljubitelji čokolade, za vas donosimo pravu poslasticu Julije Beroš, autorice bloga Torta, pinjur, pjat. Za „apsurdno čokoladne kekse“ trebat će vam:

Sastojci za cca 60 komada (manje od toliko nema ni smisla praviti):

  • 200 g čokolade s 52% kakaa
  • 190 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 80 g meda
  • 3 jaja
  • 450 g mekog brašna
  • 35 g kakaa u prahu
  • 8 g sode bikarbone
  • 8 g praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • cimet, korica naranče, kardamom ili malo kajenske papričice po želji
  • bijela čokolada za punjenje – 60 kockica

Na laganoj vatri otopite čokoladu i maslac. Ostavite sa strane da se malo ohladi. Dodajte med. U posebnu posudu prosijte brašno sa sodom i praškom za pecivo te kakaom i soli. Ukoliko stavljate začine dodajte ih u brašno. Mikserom izmiješajte jaja sa šećerom. Ne treba puno miješati. Dodajte im otopljenu čokoladu i maslac i još malo izmiješajte da se šećer otopi. Polako dodajte mješavinu brašna. Možete sve miješati mikserom na manjoj brzini. Dobit ćete mekše prhko tijesto. Pokrijte ga prozirnom folijom tik uz tijesto i ostavite na hladnom barem pola sata.

Žlicom vadite kuglice tijesta (težine cca 20 g), zarolajte ih u kuglu, ravnomjerno rastanjite da dobijete diskove i na sredinu svakog stavite kockicu bijele čokolade. Lagano presavijte krajeve preko kockice da se na sredini spoje. Još jednom rukama “svaljajte” keksić u oblik “plosnate loptice” i okrenite spojeve prema dolje. Kekse slažite na protvan na pek papir. Nemojte ih stavljati preblizu jedan drugom jer će se tijekom pečenja malo raširiti.

Tijesto je inače strukture mekog plastelina i lijepo se može raditi s njim. Ne lijepi se za ruke i bez problema mu se spoje krajevi, dodatno brašno mu nije potrebno. Ukoliko vam se počne lijepiti za ruke to je zbog toga što su vam ruke tople. Operite ih u hladnoj vodi i nastavite s keksićima. Oblikovane kekse, poslagane na tepsije stavite ponovno na hlađenje. Ovaj put im je potrebno malo više vremena da se ohlade i da se dobro stegnu, barem 3 sata u hladnjaku.

Upalite pećnicu na 180°C da se zagrije. Stavite protvan s keksićima na srednju razinu u peći i pecite – ovisno o vašoj pećnici – 12 do 14 minuta te pazite da vam se ne prepeku! Keksići će na lagani dodir odmah dok su vrući, biti mekani i izgledat će kao da nisu pečeni, no nemojte se zavarati, keksići su pečeni – hlađenjem će otvrdnuti. Ostavite da se ohlade na tepsiji. I to je to! Dok su topli – bijela čokolada iz sredine će se razlijevati kad ih prelomite. Hlađenjem će i ona malo očvrsnuti, no i dalje će će biti fino kremasta – pravo srce keksića!


Izvor: //torta-pinjur-pjat.blogspot.hr/2014/10/apsurdno-cokoladni-keksi.html

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here