Kesten je orašasti plod bez kojeg je nemoguće zamisliti jesen. Njihov miris i okus ublažavaju osjećaj hladnoće i tmurnog raspoloženja tijekom kišnih dana. 

Kada govorimo o kestenima kao namirnici tu se naravno podrazumijevaju oni pitomi. Bilo da je riječ o kuhanima ili pečenima, oba načina na koji su spravljeni mogu pridonijeti našem zdravlju i imunitetu. Dok pečeni sadrže puno vitamina, kuhani se mogu pohvaliti mnogobrojnim mineralima. Imaju veliku energetsku vrijednost zbog čega uvelike mogu biti korisni djeci i sportašima. Mogu pomoći u liječenju bubrežnih i probavnih tegoba, a sadrže i ljekovita svojstva. Također, ako ste jedni od onih koje muči astma ili bronhitis, preporučamo vam čaj od kestena koji je poznat po ublažavanju simptoma spomenutih bolesti.

Za razliku od pitomog, divlji kesten  nije jestiv, no to ne znači da ne može biti koristan. Njegovi ekstrakti su dio određenih ljekovitih pripravaka, a može pridonijeti i obnavljanju oštećenih kapilara i vena.

Nakon što smo vam otkrili sve prednosti ovog malog, ali ukusnog jesenskog ploda, donosimo vam recept za prefini desert – kesten pire.

autumn-944238_640

Kesten pire

Priprema

Kesten trebate zasjeći i staviti u zamrzivač (minimalno dva sata). Zamrznuti kesten ubacite u ključalu vodu na 3 do 4 minute pa ga potom ogulite. Pripazite da uklonite svu kožu, osim tvrde vanjske, postoji i tanja i ona koja je uvučena između dvije polutke.

Nakon što ste ogulili kesten, stavite ga u lonac s vodom i kuhajre oko 45 minuta (gotov je kada je u potpunosti mekan, slično kao krumpir). Ocijedite kestenje, ali ostavite malo vode i napravite pire.

U lonac ubacite šećer (mješavinu smeđeg, bijelog i vanilin šećera)  u omjeru da bude 3/4 pirea od kestena – na kilo kestena to je 750 grama šećera. Dodajte jednu čašu vode i kuhajte dok se šećer ne rastopi i dobije rumenu boju. Potom pomiješajte pire sa šećerom i kuhajte smjesu nekih 30 minuta na laganoj vatri.

Vaš pire je gotov, rasporedite ga u zdjelice i stavite na hlađenje. Ukrasite šlagom i mrvicama tamne čokolade.

Dobar tek!


Autor: V.V.

Foto: pixabay

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here