@deer.home

Aromatičan, mirisan, grije sva osjetila…

 

Bez čaja koji je glavni napitak svake zimske sezone ne možemo zamisliti lijena popodneva i večeri uz toplu dekicu i omiljenu knjigu ili seriju. Pretpostavljamo da već imate svoje omiljene čajeve koje svakodnevno konzumirate, no ako se želite odmaknuti od očekivanih okusa za vas imamo recept koji potječe iz češke kuhinje i koji svakako vrijedi isprobati.

Riječ je o čaju od pečenog voća koji zahtijeva malo dužu pripremu od onog klasičnog, ali vjerujte nam, isplati se! Potrebno vam je sezonsko voće po želji – dunje, jabuke, kruške, limun, naranča, šljive…

 

Sastojci;

 

  • 2 kilograma voća po izboru
  • 1 kg šećera
  • cimet
  • anis
  • klinčić
  • 2 dl ruma

Kako ga pripremiti?

A post shared by Burley Manor (@burleymanor) on


Voće operite i narežite na veličinu zalogaja te ga stavite u dublji pleh, pospite šećerom i začinima i promiješajte. Stavite u pećnicu koju ste zagrijali na 180°C i karamelizirajte ga jedan sat. Nakon što ga izvadite iz pećnice, zalijte voće rumom, još jednom dobro promiješajte i stavite u sterilizirane tople staklenke. Staklenke napunite do vrha, odmah zatvorite, okrenite naopako i držite dok se potpuno ne ohlade.

Serviranje čaja

U šalicu stavite tri žlice pečene voćne smjese, prelijte je s 3 dl vruće vode i promiješajte. Za kraj, pojedite voće koje je ostalo na dnu šalice!