Kopriva odnosno Urtica dioica je svestrana biljka prema kojoj se trebamo odnosti s poštovanjem. Od davnina ljudi su koprivu koristili za kao lijek, hranu, a čak su od nje radili užad i tkaninu.

Stabljika i listovi koprive obrasli su malenim dlačicama koje sadrže histamin i mravlju kiselinu koju dlačice ispuštaju kada ih dodirnemo. Kako bi izbjegli opekline koprivu trebamo brati rukavicama no isto tako treba napomenuti da kopriva usitnjavanjem odnosno kuhanjem gubi sposobnost žarenja.

Kopriva je izrazito bogata mineralima, željezom, kalijem, sadrzi velike količine kalcija, magnezija, natrija i fosfora. Nije ništa manje bogata vitaminima, sadrži provitamin A, vitamin B2, vitamin K te vitamin C kojeg u 100 g ima vise nego limun.

Kopriva potiče rad gušterače i lučenja inzulina te je zbog toga dobra za osobe s povećanom razinom šećera u krvi, blagotvorno djeluje na bolesti dišnog sustava, potiče cirkulaciju, njezin čaj smiruje različite upale i ekceme kože, služi kao diuretik, pomaže bolesti bubrega te urinarnih infekcija te poboljšava cjelokupni imunitet tijela, popravlja krvnu sliku te je zbog velike prisutnosti željeza dobra za anemiju, kopriva također pomaže kod stresa, nervoze i depresije.

Donosimo vam četiri odlična recepta od ove svestrane biljke.

Pesto od koprive

250 g opranih listova koprive
80 g očišćenih oraha
120 g hercegovačkog sira iz mijeha
nekoliko režnjeva češnjaka
maslinovo ulje
sol, papar

U sjeckalicu stavimo sve sastojke te dodamo onoliko maslinovog ulja koliko gust pesto želimo. Pesto ćemo poslužiti uz razlicite vrste tjestenina, njoke, na pizzi, u sendvičima…

Pesto naravno mozemo napraviti prema standardnom receptu koji umjesto oraha sadrzi pinjole, a umjesto sira iz mijeha parmezan jedino ćemo bosiljak zamijeniti svježim listovima koprive.

kopriva1

Krem juha od koprive

300 g listova koprive
2 krumpira
1 crveni luk
vezica mladog luka
5, 6 režnjeva češnjaka
pola korijena celera
komadić đumbira
nekoliko ljutih papričica
800 ml vode
1 dcl mlijeka (ili kokosovog mlijeka za vegane)
sjeckana slanina (po želji)
1 žličica usitnjenih sjemenki komorača
sol, papar
maslinovo ulje

Na maslinovom ulju ćemo kratko prepržiti crveni i mladi luk, dodat ćemo mu sitno sjeckani celer, đumbir, ljute papričice, češnjak, na kockice izrezan krumpir te ako želimo malo sjeckane slanine, sve sastojke ćemo pirjati dvadesetak minuta. Nakon dvadeset minuta pirjanom povrću ćemo dodati vodu i začine te ćemo sve kuhati u polupoklopljenom loncu oko 40 minuta, nakon 40 minuta dodat ćemo listove koprive te ćemo sve prokuhati još 10 minuta, a ako želimo na samom kraju ćemo dodati mlijeko ili kokosovo mlijeko ako ne konzumiramo namirnice životinjskog podrijetla. Juhu ćemo ostaviti prohladiti dok ne bude mlaka te ćemo ju izblendati. Poslužit ćemo ju uz bučino ulje te malo vrhnja.

Juha je ukusna i nakon nekoliko dana u hladnjaku.

koprivajuh

Krumpir s koprivom

Vrlo jednostavno jelo, jednako ukusno kao i krumpir s blitvom.

krumpir
blanširani listovi koprive
češnjak
sol, papar
maslinovo ulje

Krumpir ćemo skuhati te ćemo ga sitno narezati. Blitvu ćemo blanširati i usitniti nožem. Na maslinovom ulju kratko ćemo prepržiti češnjak, dodat ćemo mu krumpir i blitvu, začiniti solju i paprom te propržiti 2 do 3 minute.

kopr

Smoothie od banane i koprive

1 banana
oprani listovi koprive
malo oraha
1 žlica meda
1 žličica konopljinih proteina
1 žličica zobenih pahuljica
mlijeko

Sve sastojke ćemo izblendati.

kopriva11


Autor: D.K./ Haṛapanā

Foto: D.K./ Haṛapanā

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here