Uz krafne, ovo su najpopularnije pokladne slastice.

Iako su krafne najpopularnija slastica koja se priprema u pokladno vrijeme, ne treba zanemariti ni fritule i kroštule koje okusom nimalo ne zaostaju za krafnama. I dok se fritule dosta brzo pripremaju, za kroštule će vam trebati nešto više vremena, a cijeli postupak možete ubrzati ako imate mašinu za izradu domaće tjestenine. S obzirom da je sutra pokladni utorak, zavrnite rukave i krenite s pripremom 🙂

Kroštule

60 dkg oštrog brašna
4 dkg šećera
4 dkg maslaca
6 žumanjaka
3 bjelanjka
1 dkg soli
0,5 dcl ruma ili rakije
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
1 naranča
1 limun

Priprema:

U posudu stavite šećer, vanilin šećer, sol, maslac (omekšan na sobnoj temperaturi), 6 žumanjaka, naribanu koricu limuna i naranče, zatim sok od jednog limuna te rum ili rakiju, ovisno za što ste se odlučili. Sve skupa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

U posebnoj posudi stucite bjelanjke. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa polako u brašno ulijevajte prethodno smiksanu smjesu. Na kraju dodajte stučene bjelanjke.

Dobiveno tijesto ostavite da odmara 30 minuta na sobnoj temperaturi. Razdijelite tijesto na više dijelova, razvaljajte i izrežite na trake. Dobivene trake provucite kroz mašinu za rezance jer trebate dobiti što tanje trake. Kad dobijete dovoljno tanku traku, vežite ih u čvor (ili mašnu) i stavite pržiti u duboko vrelo ulje.
Napomena: ulje mora biti jako zagrijano, a kroštule se prže jako kratko,  jednu do dvije minute.
Tople kroštule posipajte šećerom u prahu.

 

A post shared by Barby (@barbyrasin) on

Fritule

500 g brašna
2 vanilin šećera
1 žličica soli
kora jednog limuna
2 žutanjka
500 ml mlijeka
50 g šećera
1 kocka svježeg kvasca

Priprema:

U malo toplog mlijeka razmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera i ostavite da se digne. U zdjelu stavite brašno pa odmah dodajte kvasac. Nakon kvasca dodajte vanilin šećer, koricu limuna, sol, dva žumanjka i polako lijevajte toplo mlijeko (ne smije biti prevruće) i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

U tavi zagrijte ulje i u vrelo, duboko ulje žličicom stavljajte smjesu. Pecite dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Gotove fritule posipajte šećerom u prahu ili ih poslužite sa slatkim dodatkom po želji.