Ova zdrava torta ne sadrži brašno, jaja niti mliječne proizvode što znači da je mogu jesti osobe intolerantne na gluten, ali i vegani.

Sve je više recepata za sirove torte i sve više ljudi ih pravi budući da su zdrave i brzo gotove.

Iako će neki mozda biti skeptični, ova torta nije okusom ništa lošija od klasičnih torti, čak je i ukusnija, kremasta je i puna okusa za što su zaslužni orašasti plodovi.

Kod sirovih torti podloga je najčešće od orašastih plodova (orasi, bademi, lješnjaci…) i datulja koje će to sve povezati, a krema se najčešće radi od indijskih oraščića koje smo noć ranije potopili u vodi, kokosovog ulja, meda ili agavinog sirupa ako ste vegan te različitog voća.

Gotovu tortu čuvamo u zamrzivaču, a po potrebi ju vadimo van oko dvadesetak minuta prije serviranja.

Sastojci

Podloga:
220 g oraha
180 g datulja
žličica soli

Krema:
300 g indijskih oraščića (obavezno noć ranije natopljenih u vodi)
100 g kokosovog ulja
140 g meda (ili agavinog sirupa ako ste vegan)
štapić vanilije
100 ml soka od limuna
170 g šumskog voća

13351168_10210131710948772_1513816813_o

Postupak

Datulje ćemo namočiti u vodi dvadesetak minuta te ćemo im skinuti kožicu i košticu. Datulje, orase i žličicu soli stavit ćemo u multipraktik te ćemo ih usitniti, smjesa je gotova kad od nje možemo napraviti kuglicu koja se ne rasipa.

Smjesu ćemo utisnuti u kalup promjera 24 cm na koji smo prethodno stavili prozirnu foliju.

Kokosovo ulje i med ćemo otopiti te ih skupa sa ocijeđenim indijskim oraščićima, sjemenkama vanilije i sokom od limuna u multipraktiku pretvoriti u pastu.

Malo više od polovine kreme razmazat ćemo po podlozi od oraha, a u drugu polovinu dodati šumsko voće te još jednom uključiti multipraktik kako bi se sve sjedinilo. Kremu od šumskog voa stavit ćemo na bijelu kremu.

Tortu je potrebno prije posluživanja držati nekoliko sati u zamrzivaču.


Autor: D.K./ Haṛapanā

Foto: D.K. / Haṛapanā