Maslac od kikirikija je jedna od namirnica koju moram imati uvijek u svom domu. Prije bilo kakve čokolade… Čak i na poslu u ladici ;). Za hitne slučajeve. 🙂 Nikad ne znaš.

Općenito volim kikiriki, ali maslac jednostavno ooooobožavam! Najviše ga volim jesti ovako zdravo seljački, žlicom iz teglice, ali volim i bilo kakve primijese koje ga sadrže. Često radim razne kekse s njim, a ovaj recept je tek jedan od inih. Najjednostavniji recept gdje sve samo pomiješate i spečete. Nije jedan od onih “zdravijih” recepata, ali tu i tamo se može zalomit nešto ekstra kalorično, slatko, malo manje zdravo (ljepši naziv za “nezdravo” :)) i nakraju krajeva eeeeeeekstraaaa fino! 🙂 Slažete se? 😉

  Jedan sasvim poseban recept za Pavlovu tortu

6 min

Sastojci:

1 jaje
3/4 šalice smeđeg šećera
1 šalica kikiriki maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 šalice otopljenog maslaca
1 1/2 šalice oštrog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
Nutella (za punjenje)

Postupak:

Promiješajte zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli mikserom dobro izradite jaje, šećer, ekstrakt vanilije, kikiriki maslac i otopljeni maslac. U smjesu dodajte suhi mix, te laganom brzinom mikserom izradite sve skupa. Rukama oblikujte kuglu, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 30 min.

  Desert koji ćete obožavati: zapečeni ananas sa sladoledom

Oblikujte kuglice koje spljoštite u keks, na jedan stavite cca 1/2 žličice Nutelle, prekrijete drugim, i od obje polovice oblikujete kuglicu, koju opet spljoštite u keks. Stavite ih na pek papir i pecite na 180 C cca 13 min. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade.

Najfiniji su drugi dan, uz šalicu kave ili mlijeka. 🙂

Uživajte prožimajući divne okuse…

7 min


Autor: Tihana Topčić

Foto: Tihana Topčić


Svaki tjedan najfinije recepte za vas piše  Tiha u Zemlji Slatkiša.