U njezinim su kolačima uživali i Sting i Bob Dylan, a protekle je subote Mirjana Špoljar, brand ambasadorica Zvijezda margarina, zasladila dan posjetiteljima Super Konzuma Radnička i na cooking showu im otkrila trikove uz koje kolači svaki put uspiju.

Recept će lako pročitati već i prvašići koji ovih dana školske klupe mijenjaju ljetnim odmorom. Zvijezda margarin, svježe jagode, šećer, brašno, jaja… No, svatko tko se okušao u pripravi kolača, pogotovo oni koju su prvi put odlučili brašnom zaprljati ruke, brzo su shvatili da nije dovoljno recept znati pročitati. Ima nešto i u trikovima.

Uvjerio se u to i glazbenik David Vurdelja, Baby Dooks koji je protekle subote zasukao rukave i uz detaljne upute trostruke prvakinje Hrvatske u slastičarstvu Mirjane Špoljar naučio trikove uz koje kolači baš svaki put uspiju.

Mirjana Spoljar_David Vurdelja

Trik je u margarinu

Mirjana je Davidu i posjetiteljima Super Konzuma Radnička u Zagrebu pokazala kako napraviti prhko tijesto koje se topi u ustima i otkrila kako da od svake kreme naprave savršeno lagano osvježenje za ljetne dane. Slatke košarice od jagoda koje je brand ambasadorica za Zvijezda margarine ispekla na cooking showu razgrabljene su u trenu, a brojni posjetitelji vraćali su se po još i raspitivali se za recept.

– Kocka margarina upotpunit će svaku kremu, a da bi se sastojci savršeno sljubili margarin mora biti sobne temperature te ga u kremu trebate umiješati lagano i nježno. Kad kremi udahnemo zrak i ona postane duplo veća, to je znak da s miješanjem treba stati, upute su koje je Mirjana Špoljar dala Baby Dooksu.  Posebno ga je pak interesiralo da mu slastičarka oda tajnu kako napraviti savršeno prhko tijesto.

–  Prhko tijesto obavezno mora „odmoriti“ u hladnjaku, a ne smijete ga previše mijesiti jer će se raspasti. Najbolje će uspjeti uz margarin koji je nešto mekši nego onaj sobne temperature – ni pretvrd, ni previše mekan, da nož kroz njega glatko klizi, otkrila je Baby Dooksu Mirjana Špoljar na što joj je on uzvratio:

– Znači, samo lagano. S kolačima treba biti nježan kao i sa ženama.

David Vurdelja_Mirjana Spoljar1

Slatke košarice s jagodama

Tijesto:

  • Zvijezda stolni       30 dag
  • Šećer u prahu        15 dag
  • Vanilin šećer          1 kom
  • Jaja                          2 kom
  • Limun korica          2 dag
  • Kiselo vrhnje          2 dag
  • Brašno oštro          30 dag
  • Brašno glatko        15 dag

Od svih sastojaka umijesimo prhko tijesto i ostavimo u hladnjaku 30 minuta.  Na pobrašnjenoj podlozi tijesto razvaljamo na debljinu od 4 mm te utisnemo u kalupe za košarice. Košarice pečemo 8 minuta na 170ᵒ C. Pečene košarice odvojimo od kalupa, ohladimo te napunimo kremom.

Krema:

  • Pire od jagoda (kuhane i propasirane)     3 dcl
  • Šećer kristal                                                   20 dag
  • Žumanjci                                                        6 kom
  • Zvijezda margarin s vanilijom                    19 dag
  • Želatina                                                          1,5 g

Pomiješamo pire od jagoda, šećer i žumanjke te kuhamo na pari dok smjesa ne postane gusta. Maknemo s vatre i umiješamo želatinu koju smo prethodno namočili u hladnu vodu. Dobro sve izmiješamo da se želatina rastopi, a zatim lagano umiješamo kockicu po kockicu margarina. Tako pripremljenu kremu odmah ulijemo u košarice i hladimo 1-2 sata u hladnjaku. Završimo ih po želji tučenim slatkim vrhnjem te dekoriramo svježim jagodama.

 


Autor: Jolie.hr

Foto: PR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here