Inače nisam neka mala od čaše, ali šampanjac volim popiti, ili ga u ovom slučaju pojesti. 😉

Ovi cupcakesi su tako lagani i prozračni, sa suptilnim okusom šampanjca, tako da su moje preporuke da uz njih slobodno i popijete malo tog šampanjca. 🙂 Onako, za potpuni doživljaj.

Inače, jedino što se može pravim šampanjcem, odnosno pjenušavim vinom zvati, dolazi samo iz regije Champagne, iz Francuske, ostalo su pjenušci.
Nije neophodno da je ovaj iz Francuske ;).

Sastojci cupcakes:

1/2 šalice omekšalog maslaca
1 šalica šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 3/4 šalice oštrog brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
1/2 šalice slatkog vrhnja
1/2 šalice šampanjca

Buttercream:

3 1/2 šalice šećera u prahu
1 šalica omekšalog maslaca
1/2 žličice ekstrakta vanilije
3-4 žlice šampanjca

6

Postupak:

U većoj zdjeli izmiksajte šećer s maslacem, dok smjesa ne postane lagana i prozračna. Dodajte jedno po jedno jaje, iza svakog dobro izmiksajte, te umiješajte ekstrakt vanilije. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke (brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol). U trećoj zdjeli lagano pomiješajte slatko vrhnje sa šampanjcem.

Naizmjence suhe sastojke i slatko vrhnje sa šampanjcem dodajte smjesi s maslacem, počevši i završivši sa suhim sastojcima. Smjesu ulijte u kalupe za cupcakese (malo više od pola kalupa bi trebali biti puni). Pecite na 180 C cca 20 min. Ostavite da se skroz ohlade.

Buttercream:

Izmiksajte maslac sa šećerom u prahu, otprilike 2 min, dok smjesa ne postane glatka, dodajte ekstrakt vanilije i šampanjac, te miksajte još 1 min. Istisnite ih po cupcakesima.

Dobar tek!


Autor: Tihana Topčić
Foto: Tihana Topčić

Svaki tjedan najfinije recepte za vas piše  Tiha u Zemlji Slatkiša.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here