Ima neka tajna veza. Veza mrkve i mene. 🙂 Ne znam što mi je u zadnje vrijeme, ali opsjednuta sam spajanjem mrkve sa slatkim. Nije neko otkriće, ali … 😉 to je ta veza… još pogotovo jer uz tu mrkvu idu i svi oni prekrasni začini, cimet, muškatni oraščić, đumbir… o prekrasnoj jakoj narančastoj živoj boji da i ne govorim. Jednostavno savršeno.

Već dulje vrijeme želim napraviti mini tortice, pa je ovo jesensko vrijeme bila idealna prilika.
Uvijek, baš uvijek, biskvit s mrkvom bude tako sočan i lagan, pa kad ga još obogatite laganom i prozračnom kremom od sira…

Sastojci biskvit:

1 3/4 šalice ostrog brašna
1 3/4 žličice praška za pecivo
1 žličica cimeta
1/2 žličice muškatnog oraščića
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
2 šalice naribane mrkve
3/4 šalice soka od naranče
1/2 šalice smeđeg šećera
1/4 šalice suncokretovog ulja
1 veće jaje
1 žličica ekstrakta vanilije

Sastojci za kremu od sira:

220 g krem sira
1/4 šalice omekšalog maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
1 1/2 šalice šećera u prahu

7 min(1)

Postupak biskvit:

Pomiješajte zajedno brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiksamo šećer sa jajem, dodamo ekstrakt od vanilije, ulje, sok od naranđe i naribanu mrkvu. Smjesu s mrkvom umiješamo u suhu smjesu. Prebacimo na pleh na koji smo stavili pek papir. Smjesu dobro ravnimjesrno rasporedimo po cijelom plehu (biskvit će se tokom pečenja dići za cca 0,5 cm). Stavimo u pećnicu na 190 C cca 20 min.

Postupak krema od sira:

Mikserom dobro izradimo sir sa maslacem. Dodamo ekstrakt od vanilije i šećer u prahu. Miksamo dok ne dobijemo glatku kremastu smjesu.

Slaganje:

Kad je biskvit pečen, ostavimo ga da se ohladi. Zajedno sa pek papirom ga dignemo na radnu plohu. Uzmemo kružni izrezivač promjera cca 5 cm (meni je poslužila i čaša) i izrežemo krugove (paran broj). Tortice slažemo od dva kruga. Na donji namažemo kremu od sira, na kremu stavimo drugi krug, i na vrh opet stavimo kremu od sira. Ukrasimo po želji (ja sam samo posipala naribanom mrkvom).

4 min(1)


 

Autor: Tihana Topčić

Foto: Tihana Topčić


Svaki tjedan najfinije recepte za vas piše  Tiha u Zemlji Slatkiša.