Ima neka tajna veza. Veza mrkve i mene. šŸ™‚ Ne znam Å”to mi je u zadnje vrijeme, ali opsjednuta sam spajanjem mrkve sa slatkim. Nije neko otkriće, ali … šŸ˜‰ to je ta veza… joÅ” pogotovo jer uz tu mrkvu idu i svi oni prekrasni začini, cimet, muÅ”katni oraŔčić, đumbir… o prekrasnoj jakoj narančastoj živoj boji da i ne govorim. Jednostavno savrÅ”eno.

Već dulje vrijeme želim napraviti mini tortice, pa je ovo jesensko vrijeme bila idealna prilika.
Uvijek, baÅ” uvijek, biskvit s mrkvom bude tako sočan i lagan, pa kad ga joÅ” obogatite laganom i prozračnom kremom od sira…

Sastojci biskvit:

1 3/4 Ŕalice ostrog braŔna
1 3/4 žličice praŔka za pecivo
1 žličica cimeta
1/2 žličice muÅ”katnog oraŔčića
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
2 Ŕalice naribane mrkve
3/4 Ŕalice soka od naranče
1/2 Å”alice smeđeg Å”ećera
1/4 Ŕalice suncokretovog ulja
1 veće jaje
1 žličica ekstrakta vanilije

Sastojci za kremu od sira:

220 g krem sira
1/4 Ŕalice omekŔalog maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
1 1/2 Å”alice Å”ećera u prahu

7 min(1)

Postupak biskvit:

PomijeÅ”ajte zajedno braÅ”no, praÅ”ak za pecivo, cimet, muÅ”katni oraŔčić, sodu bikarbonu i sol.Ā U drugoj zdjeli pjenjačom izmiksamo Å”ećer sa jajem, dodamo ekstrakt od vanilije, ulje, sok od naranđe i naribanu mrkvu.Ā Smjesu s mrkvom umijeÅ”amo u suhu smjesu.Ā Prebacimo na pleh na koji smo stavili pek papir.Ā Smjesu dobro ravnimjesrno rasporedimo po cijelom plehu (biskvit će se tokom pečenja dići za cca 0,5 cm).Ā Stavimo u pećnicu na 190 C cca 20 min.

Postupak krema od sira:

Mikserom dobro izradimo sir sa maslacem.Ā Dodamo ekstrakt od vanilije i Å”ećer u prahu.Ā Miksamo dok ne dobijemo glatku kremastu smjesu.

Slaganje:

Kad je biskvit pečen, ostavimo ga da se ohladi.Ā Zajedno sa pek papirom ga dignemo na radnu plohu.Ā Uzmemo kružni izrezivač promjera cca 5 cm (meni je poslužila i čaÅ”a) i izrežemo krugove (paran broj).Ā Tortice slažemo od dva kruga.Ā Na donji namažemo kremu od sira, na kremu stavimo drugi krug, i na vrh opet stavimo kremu od sira.Ā Ukrasimo po želji (ja sam samo posipala naribanom mrkvom).

4 min(1)


 

Autor: Tihana Topčić

Foto: Tihana Topčić


Svaki tjedan najfinije recepte za vas piÅ”eĀ  Tiha u Zemlji SlatkiÅ”a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here