A što kažete na kuću od medenjaka? Malo će vam oduzeti vremena, ali rezultat će biti fantastičan, a posebno će razveseliti vaše najmlađe 🙂

Sastojci:

3/4 šalice neobranog mlijeka
6 žličica maslaca
1 šalica smeđeg šećera
1 jaje
5 šalica brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica usitnjenog đumbira
1 žličica usitnjenog cimeta
1/2 žličice soli
1/2 šalice melase ili kukuruznog sirupa

Priprema:

U posudu stavite neobrano mlijeko i zagrijete. Nakon što ste maknuli s vatre, dodajte smeđi šećer i jaje. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, melasu, sodu bikarbonu, đumbir, cimet i sol i zamijesite. Po potrebi dodajte više brašna. Ostavite tijesto u hladnjaku da odstoji barem sat vremena.

Smjesa za lijepljenje stranica i ukrašavanje

3 bjelanjka
450 g šećera u prahu
1/4 šalice vode
2 žlice soka od limuna

Postupak:

Bjelanjcima dodajte šećer u prahu i vodu i miksajte dok smjesa ne postane čvrsta. Nakon toga dodajte limunov sok i lagano promiješajte.

C360_2012-12-17-18-18-26_org

 Gradnja 🙂 :
Izvaljajte tijesto na debljinu od 1/2 cm. Na masni papir nacrtajte željene oblike (stranice, krov, bor, svijetla) i izrežite tijesto. Dobivene oblike pecite na 180 C cca 15 min. Ostavite ih da se ohlade i spojite jestivim ljepilom. Na rubove stranica nanesite smjesu za ljepljenje i lagano ih spojite. Najprije lijepite stranice kuće, a nakon sat dva krov. Na rubove gdje se stranice spajaju stavite više glazure kako bi se biskvit bolje povezao.
C360_2012-12-18-21-37-06_org
Dimenzije kućice:
krov: 2 pravokutnika duga cca 25 cm, široka cca 10 cm
bočne strane: dužina 15 cm, širina 11,5 cm (s time da trokut koji se spaja s krovom treba biti razmak od 7,5 cm, stranice trokuta 9,4 cm)
prednji i stražnji zid: dužina 22,8 cm, širina 15 cm
na prednjoj strani možete izrezati vrata i prozore: vrata stavite na sredinu dimenzije 5 cm (duga) x 3,8 cm (široka), a prozore pokraj vrata dimenzije 2,5 cm (široka) x 4 cm (duga)
prozori da su otprilike 4,5 cm od ruba stranice

Ukrašavati ju možete kako god vam srce poželi, gumenim bombonima, čokoladnim bombonima… 🙂

Ja sam svoju ukrasila puslicama raznih veličina i boja.


Autor: Tihana Topčić

Foto: Tihana Topčić

Svaki tjedan najfinije recepte za vas piše  Tiha u Zemlji Slatkiša.