Obožavam ljeto… obožavam plodove ljeta… obožavam bobičasto voće… obožavam deserte s bobičastim voćem… obožavam borovnice!

Ova torta/kolač je strava – u pozitivnom smislu! Kombinacija borovnica u kompotu prelivenog preko biskvita s borovnicama i preljeva od limuna je raj za nepce.

Lagan, osvježavajuć, kiselkast, ne presladak… jedina mu je mana što ne možete stati na jednom komadu. Vuče vas po još, još, još…

8

Da ne duljim previše, bacite se u izradu, jer osim što je prefin, jako je jednostavan za pripremu. 😉

Sastojci za biskvit:
3 šalice oštrog brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1 šalica maslaca, sobne temp
1 1/2 šalica šećera
2 žlice limunovog soka
3 jaja
1 šalica jogurta
korica 1 limuna
2 šalice borovnica

Preljev od limuna:
1 1/4 šalice šećera u prahu
2 žlice vode
1 žlica limunovog soka

Kompot od borovnica:
1 šalica borovnica
1 žlica vode
1/4 šalice šećera
1 žlica limunovog soka

Postupak:
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli mikserom izradite maslac sa šećerom, dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte limunov sok, jaja, korisu limuna i jogurt, te još cca 2 min miksajte, da se svi sastojci sjedine. Pažljivo u smjesu umiješajte borovnice. Smjesu ulijte u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup. Pecite na 180 C cca 30 min.

Preljev od limuna:
Pomiješajte šećer u prahu, vodu i limunov sok ne dobijete gustu glatku smjesu

Kompot od borovnica:
U lonac stavite borovnice, vodu, šećer i limunov sok, te kuhajte na srednjoj vatri dok borovnice ne počnu puštati sok, oko 6 min
Kad se biskvit ohladi prelijte preljevom od limuna i kompotom od borovnica.

Dobar tek!

13


Autor: Tihana Topčić

Foto: Tihana Topčić


Svaki tjedan najfinije recepte za vas piše  Tiha u Zemlji Slatkiša.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here