Pita od sira i oraha. Jel može tradicionalnije? 🙂 Mislim da ne… 🙂

U zadnje vrijeme stalno radim neke moderne inačice, tako da sam se zaželjela nečeg ovako domaćeg, starinskog.

Vjerujem da je većina vas isprobala ovaj kolač, a ako niste, onda je krajnje vrijeme da učinite to!
Recept je prabakin, iz njezine stare, ali originalne “Nove zagrebačke kuharice” iz davne 1900. godine. 🙂

Sastojci:

20 dag oštrog brašna
15 dag pšeničnog integralnog brašna
15 dag šećera
1 vanilin šećer
2 žumanjka
15 dag maslaca
1 prašak za pecivo
korica 1 limuna
5 žlica mlijeka

Nadjev od sira:
1/2 kg svježeg sira
4 bjelanjka
15 dag šećera
sok 1/2 limuna
 
Nadjev od oraha:
150 g mljevenih oraha
80 g šećera
2 žlice ruma
2
Postupak:
Od svih sastojaka umijesiti tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na 30 min. Nakon što je odstajalo, pola tijesta razvaljati te staviti na dno pleha.
Za nadjev od sira, sir pomiješati sa snijegom od bjelanjaka, šećera i soka od limuna. Za nadjev od oraha, orahe pomiješati sa šećerom, preliti rumom i dobro izmiješati.
Na donji dio tijesta rasporediti nadjev od oraha, te na njega nadjev od sira. Završiti razvaljanom drugom polovicom tijesta. Peći na 180 C cca 35-40 min. Posuti šećerom u prahu.
Dobar tek!

Autor: Tihana Topčić

Foto: Tihana Topčić
 

Svaki tjedan najfinije recepte za vas piše  Tiha u Zemlji Slatkiša.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here