Iako nisam neki fan browniesa, ovog tipičnog američkog preslatkog, prezasitog, preljepljivog…. pre, pre, pre… svega kolača, ova “zdrava” varijanta me oduševila. I vrlo brzo ću ga opet raditi. 🙂

Iako ne mogu reći ni za ovu varijantu da je lagana, nije, ali zato nije uopće preslatka, dapače, gorkasta je zbog kave, kakaa i čokolade s visokim udjelom kakaa. Zasitno je od svih tih orašastih plodova i datulja, tako da se ne morate bojati da ćete pretjerati s konzumacijom. 😉 Nećete moć… Valjda! 🙂
Što je najbolje u njemu nema niti brašna, niti šećera, niti se peče. 🙂 Idealno! Samo sve usitnite, spojite, stavite u hladnjak na sat vremena i uživate! 🙂

1 min

Potrebni sastojci:

250 ml badema
150 ml oraha
100 ml indijskih oraščića
1 žličica kave (prah)
150 ml kakaa
100 ml kokosovog brašna
ekstrakt vanilije
prstohvat soli
500 ml (cca 350 g) sušenih datulja
25 ml agavinog sirupa

Preljev:
50 g tamne čokolade
krupna morska sol
2 min

Postupak:

U blender stavite 200 ml badema, 100 ml oraha, 50 ml indijskih oraščića i žličicu kave, te usitnite do finog praha. Dodajte kokosovo brašno, kakao, ekstrakt vanilije, prstohvat soli i blendajte sve zajedno dok se sve fino ne sjedini. Prebacite mješavinu u drugu zdjelu.

Datulje stavite u blender i usitnite do što manjih komadića. Dodajte mix orašastih plodova i sirup od agave, i sve dobro izblendajte dok ne dobijete smjesu sličnu “tijestu”.

 Nasjeckajte 50 ml badema, 50 ml oraha i 50 ml indijskih oraščića i dodajte smjesi. Još jednom sve dobro izmiješajte. Smjesu stavite na pek papir i dobro rukama pritisnite. Stavite u hladnjak na minimalno sat vremena. Čokoladu otopite, te prelijte preko browniesa, te pospite krupnom morskom soli.
Uživajte prožimajući divne okuse…
7

Autor: Tihana Topčić

Foto: Tihana Topčić

Svaki tjedan najfinije recepte za vas piše  Tiha u Zemlji Slatkiša.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here