Obožavam deserte sa sirom! Bilo kakvim… svježim, mascarponeom, ricottom… Volim tu “sirastu” notu, još ako joj se doda onaj “citrusni” touch, u raju sam! 🙂

Ovoga puta nisam štedila, pa sam stavila kombinaciju mascarponea i ricotte, te dodala limun i naravno, čokoladu… 🙂 ništa bez nje!

Drugi puta ću isprobati kombinaciju sa crvenim narančama, jer mislim da će ta kombinacija biti “ubojita”! 🙂

Sastojci tijesto:

1 pakiranje Grand Cereale keksa
6 žlica maslaca (otopljenog)

Krema:

1/4 šalice kakaa
1/3 šalice smeđeg šećera
2/3 šalice mlijeka
1/4 žličice soli
170 g tamne čokolade
2 žlice maslaca
4 žličice ekstrakta vanilije
1 šalica ricotte
225 g mascarponea
1/3 šalice šećera
3 jaja
korica 2 limuna, sok 1 limuna
slatko vrhnje (za šlag)

Kandirani limuni:

2/3 šalice šećera
3/4 šalice vode
1 limun (tanko narezane kriške)

2(1)

Postupak tijesto:

Zagrijemo pećnicu na 190 C. Kekse dobro u blenderu usitnimo. Dodamo otopljeni maslac i miješamo dok ne dobijemo vlažnu smjesu. Prebacimo u kalup (promjera cca 20cm) i dobro smjesu pritisnemo žlicom za dno i po rubovima. Stavimo u pećnicu na 10-12 min (dok lagano ne posmeđi). Izvadimo i smanjimo pećnicu na 175 C.

Krema:

Na pari otopimo kakao, smeđi šećer, mlijeko, sol i pola razlomljene čokolade i miješamo cca 5 min dok se čokolada ne otopi. Maknemo s vatre i dodamo ostatak čokolade, maslac i ekstrakt vanilije. U drugoj zdjeli mikserom dobro razradimo ricottu, mascarpone, šećer, jaja, 2 žličice ekstrakta vanilije, koricu i sok od limuna. Dio čokoladne smjese prelijemo preko keksa, zatim prelijemo dio smjese ricotte i mascarponea, pa opet čokoladnu i nakraju ostatak sirne. Nožem promiješamo da dobijemo nešto slično mramornoj strukturi. Pečemo cca 30-35 min. Kad izvadite smjesu, treba biti malo “pudingasta”.

Kandirani limuni:

Pomiješamo šećer i vodu i kuhamo na laganoj vatri 3-4 min, dok se šećer ne otopi. Dodamo narezane kriške limuna i kuhamo cca 10-tak min. Izvadimo kriške na papir za pečenje i ostavimo da se ohlade. Kad se pita skroz ohladila, dodamo razarađeno slatko vrhnje i kriške limuna.

Dobar tek!


Autor: Tihana Topčić

Foto. Tihana Topčić


Svaki tjedan najfinije recepte za vas piše  Tiha u Zemlji Slatkiša.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here