Popularna tradicionalna talijanska pogača focaccia može se raditi na mnogo načina.

Ono što je zajedničko svakoj je meko i sočno tijesto. Mi vam donosimo naš iskušani i omiljeni recept.

Sastojci:

250 g mekog brašna
250 g oštrog brašna
20 g svježeg kvasca
3 dcl tople vode
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
1 žličica šećera

Premaz:

2 žlice maslinovog ulja
češnjak
bosiljak
peršin
origano
papar

10 cherry rajčica
125 g mozzarelle

Priprema:
Rastopite kvasac i šećer u malo mlake vode i pustite da se digne. Pomiješajte brašna i dodajte sol pa napravite udubinu u koju stavite kvasac. Pomalo miješajte i polako dodajte vodu i maslinovo ulje sve dok ne dobijte kompaktnu, glatku smjesu. Ostavite da se diže 45 minuta. Nakon što se tijesto digne, kratko ga premijesite, razvaljate ga i stavite u pleh te ostavite još 30 minuta da se diže.
Sa strane pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, bosiljak, origano, peršin i malo papra.
Nakon što se tijesto drugi put digne u plehu, pomažite ga napravljenom mješavinom pa prstima utisnite rupe po tijestu.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 C. Pecite 12-15 minuta. Izvadite, još jednom malo premažite i složite rajčice i mozzarellu te vratite u pećnicu još 5 minuta.

  Tjestenina s umakom od češnjaka i peršina

Uz ovu verziju focaccie poslužite pancetu, pršut, kulen….

Dobar tek!