Bez ikakvog ustručavanja izjavljujem da mi je ovo jedan od najdražih kolača!
Garantiram da ćete ga raditi opet… opet… opet… … … 😉

Dok pišem ovaj tekst, sa zadovoljstvom priznajem da kruha već više od pola nema, a napravljen je prije manje od pola sata. Drugu polovicu sam sakrila, da uživam za doručak, a krišku, dvije moram ostaviti svojoj A. (čitaj:najbolja frendica), jednoj od mojih glavnih slatkih degustatorica. Vidim da ću ga sutra opet raditi. 🙂 I neće mi biti teško, jer je ovo raj za nepce.

Tjedan dana dosađujem da mi se jede nešto od mrkve, a da je u obliku kruha. Vjerojatno me na takvu odluku vuklo ovo prelijepo vrijeme zadnjih dana, jer sam htjela jake boje u jelima, makar su namirnice tipične jesenske. 🙂

1 min

Tortu od mrkve sam već prije radila i bila je izvrsna, tako da sam sada htjela dati neki novi “touch” cijeloj priči, malo više sočnosti i puno više začina. Sočnost sam postigla dodajući mu jabuke, a začinjenost dodajući svježi đumbir, cimet i muškatni oraščić. Znala sam da ova kombinacija ne može proći loše.  Da loše, preeeefino je! Sočan, mekan, bogat, pun okusa…

Sastojci:
3 jaja
1/2 šalice biljnog ulja
1 1/2 šalice smeđeg šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
3 šalice oštrog brašna
2 žličice sode bikarbone
1 žličica soli
1/2 žličice praška za pecivo
1 1/2 žličice cimeta
3/4 žličice muškatnog oraščića
2 šalice ribane mrkve (cca 3 srednje mrkve)
1 šalica jabuke narezane na male komadiće (cca 2 manje jabuke)
1/4 šalice kokosovog brašna
1 žličica naribanog đumbira

14

Postupak:

Mikserom istucite jaja. Dodajte ulje, šećer i ekstrakt od vanilije, te sve dobro izmiksajte, dok ne dobijete pjenastu glatku smjesu.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, prašak za pecivo, cimet i muškatni oraščić. U par puta lagano dodajte tu suhu smjesu mokroj, lagano miješajući ručno kuhačom.
Lagano umiješajte mrkvu, jabuku, đumbir i kokosovo brašno. Ulijte u duguljasti pleh, u koji ste prethodno stavili pek papir.
Pecite na 180 C cca 1h.

Izvadite iz pećnice, te ostavite da se ohladi u plehu 10-tak min, nakon toga ga izvadite, maknite papir i stavite na rešetku da se skroz ohladi.

Uživajte prožimajući divne okuse…

9


Autor: Tihana Topčić

Foto: Tihana Topčić


Svaki tjedan najfinije recepte za vas piše  Tiha u Zemlji Slatkiša.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here