Ako se išta Talijanima može povjeriti, onda je to kuhinja. Ako ih se pak pita o špagetima s umakom od rajčice, mahom će biti tradicionalisti. Ne može ih se kriviti ako znamo da taj tradicionalizam podrazumijeva da špageti moraju biti skuhani al dente i da umak, osim rajčice, mora biti prožet okusima bosiljka i češnjaka. Savršeno, reći će mnogi, i neka tako i ostane.

A sada vas vodimo korak dalje od savršenstva. Glavni kuhar i vlasnik njujorškog restorana Mulino a Vino, chef Massimiliano Eandi usudio se dirnuti u to bezvremensko savršenstvo i učiniti ga još više onim što u biti jeste.

Tako je gospodinu Eandiu na pamet palo da prvo veću rajčicu u cijelo prokuha 20-ak minuta da omekša, te je potom izdubi oko peteljke pazeći da ne izgubi njezinu vlastitu tekućinu. Zatim je tjesteninu – u toploj vodi omekšanoj tek toliko da se može saviti u kolut – tako savijenu stavio unutar rajčice. I na kraju je u svaku rajčicu napunjenu tjesteninom dodao malo soli, papra, bosiljka i protisnutog češnjaka te sve to skupa složio na pladanj za pečenje.

02-the-dish.w600

Nakon dvadeset minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C jelo je bilo gotovo. Samo zamislite da na vilicu namotavate tjesteninu kuhanu u rajčici, u njezinim vlastitim sokovima oplemenjenim bosiljkom i češnjakom, i trenutno će vam biti jasno zašto je nepce osjetilo nešto više od savršenstva klasičnih špageta u umaku od rajčice.


Autor: L.R.

Foto: Pixabay