Heljdu često svrstavamo u žitarice, no ona u pravilu spada u zeljaste biljke. Korisiti se u različitim oblicima i to kao heljdina kaša, heljdino brašno, može se kuhati kao riža ili se od nje može praviti krupica.

Heljda je namirnica bogata ugljikohidratima, ali i sporo probavljivim škrobom te je iz tog razloga posebno dobra za osobe s povišenom razinom šećera u krvi kao i osobe koje trebaju paziti na unos kalorija u organizam. Ova namirnica je također dobar izvor bjelančevina, čovjekov organizam moze iskoristiti oko 70% bjelančevina iz heljde. Heljda je dobar izvor vitamina B1, B2 i E zatim magnezija, fosfora i željeza te dobar izvor niacina i kalija, također treba naglasiti kako heljda ne sadrži gluten.

No heljdu bi svaki put prije kuhanja trebali ostaviti močiti u vodi preko noći, a ako to činimo preko dana trebali bi ju močiti najmanje sedam sati. Heljda kao i druge žitarice sadrži fitinsku kiselinu. Problem fitinske kiseline je što u crijevima veže na sebe korisne minerale iz hrane te oni na taj način samo izađu iz organizma umjesto da ih tijelo apsorbira. Kako se potonje ne bi dogodilo heljdu je potrebno močiti u vodi određeno vrijeme, kod procesa namakanja enzimi i dobre bakterije razgrađuju i neutraliziraju fitinsku kiselinu.

Pita od heljde

Sastojci

1 šalica suhe heljde
4 žlice posnog sira
2 jaja
malo mlijeka
malo maslinovog ulja
sitno sjeckana slanina

Heljdu stavite močiti u vodu najmanje sedam sati, od šalice suhe heljde dobit ćemo oko 2 šalice namočene heljde budući da ce upiti tekućinu. Namočenu heljdu prokuhati u ključaloj vodi oko desetak minuta te ju dobro ocijediti.

Sve sastojke pomiješati te ih uliti u posudu za tart u koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Na vrh staviti malo nasjeckanog maslaca.

Pitu pecite tridesetak minuta na 180 stupnjeva.

Ova pita se odlično slaže uz zelenu salatu i kefir.

13410843_10210153935824380_1417134072_o


Autor: D.K./ Haṛapanā

Foto: D.K./ Haṛapanā