Kako su nadolazeći dani pred nama sve hladniji, a s njima stiže i sezona viroza, potrebna nam je dodatna zaštita imuniteta i zdravlja. Ima li boljeg načina za to od toplog domaćeg variva s najfinijim začinima i povrćem?

Donosimo vam recept za jedno takvo krepko i ukusno varivo koje jača imunitet i grije organizam.

Sastojci:

¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 sitno narezan crveni luk
4 sitno narezana češnja češnjaka
2 narezane mrkve
2 jušne žlice naribanog đumbira
4 šalice prethodno skuhanog boba (ili onog iz konzerve)
1 čajna žlica kurkume
1.5 l povrtnog temeljca
svežanj listova kelja
sol, papar i začini po želji

M9A1164

Priprema:

U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje i crveni luk na srednjoj vatri dok luk ne poprimi lagano smećkastu boju. Dodajte češnjak i dinstajte još minutu-dvije, a potom dodajte mrkvu, đumbir, bob i kurkumu te sve zajedno obrađujte 5 do 7 minuta. Kada su se sastoji proželi, ulijte povrtni temeljac. Sve zajedno pustite da se krčka na vatri otprilike 10 minuta. Na kraju dodajte kelj kojemu treba najmanje vremena da se skuha.

U međuvremenu dodajte sol, papar i ostale začine po želji. Kada kelj omekša, vaše varivo je gotovo i spremno za kušanje. Po želji možete dodati i krumpira, celera ili brokule, no prilikom dodavanja sastojaka pripazite na redoslijed ovisno o vremenu koje je potrebno da bi se svako od povrća skuhalo. Ovo jelo izvrsno će poslužiti kao lijek za svaku prehladu, a za dodatnu zaštitu organizma dodajte još više đumbira i češnjaka koji su neprijatelji svake viroze.


Autor: M.Ž.

Foto: theminimalistvegan.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here