Vrijeme je za eklere, mnogima omiljene, kremaste kolače. 🙂

Sastojci tijesto:

1,25 dl punomasnog mlijeka
1,25 dl vode
11,5 dag maslaca
1 čajna žličica šećera
1 čajna žličica soli
14 dag oštrog brašna
5 velikih jaja sobne temp

Postupak:

U posudi zagrijte mlijeko, vodu, maslac, šećer i sol. Pustite da zakuha. Kad proključa, dodajte sve brašno odjednom, smanjite vatru na srednju jačinu i brzo miješajte drvenom kuhačom (tijesto će se vrlo brzo povezati). Miješajte 2-3 min da se tijesto lagano posuši (mora biti glatko i mekano). Prebacite tijesto u drugu posudu i nastavite mijesiti ili mikserom sa lopaticama ili rukama. Nakon što se tijesto malo ohladi, dodajte jedno po jedno jaje (iza svakog jajeta mijesite tijesto dok se potpuno ne umiješa). Trebali biste dobiti mekano, lagano rastezljivo tijesto. Smjesu prebacite u sčastičarsku vrećicu i istisnite u obliku eklera na papir za pečenje. Ostavite više mjesta između svakog jer se tokom pečenja rašire. Pecite na cca 200 C cca 20-25 min.

C360_2013-12-15-17-38-19-247

 Sastojci krema:

250 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žumanjka
30 g šećera
1 žlica brašna
1 žlica gustina
50 ml slatkog vrhnja

Postupak:

Mlijeko zagrijte i pustite da zakuha na laganoj vatri. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer, dodajte ekstrakt vanilije, brašno i gustin i sve dobro izmiješajte. Kad mlijeko zakuha, uzmite par žlica i ulijte u smjesu s žumanjcima, promiješajte i vratite cijelu smjesu u mlijeko, te kuhajte cca 2-3 min, dok se smjesa ne zgusne. Ostavite sa strane da se krema ohladi. Slatko vrhnje izradite u šlag, te dodajte u kremu.

 Punjenje:

Kad su ekleri pečeni, ostavite ih malo da se ohlade. Prerežite ih vodoravno na pola, te slatičarskom vrećicom na donji dio eklera prvo stavite kremu od vanilije, a na nju izrađeni šlag (ako ne želite, može i samo krema). Poklopite gornjim dijelom eklera.

Ukrašavanje: Ocaklina (bijela)

1 bjelanjak
200 g šećera u prahu
1 žlica limunova soka

U bjelanjak stavite šećer u prahu, te miješajte dok ne dobijete finu, glatku, sjajnu, tekuću smjesu, te dodajte limunov sok, i miješajte jos cca 2 min. Tako dobivenu ocaklinu, žlicom prelijete preko eklera. U nju ako želite možete dodati jestive boje.

Čokoladna ocaklina

25 dag tamne čokolade
1 dl mlijeka
1,5 dag maslaca

Na pari rastopite čokoladu i maslac. Dodajte zagrijano mlijeko, te miječajte dok se smjesa ne sjedini. Prelijte preko eklera.

C360_2013-12-16-08-44-01-924


Autor: Tihana Topčić

Foto: Tihana Topčić


Svaki tjedan najfinije recepte za vas piše  Tiha u Zemlji Slatkiša.