Napomena zabrinutoj rodbini na početku: “Nisam opet trudna.“ Pošto mi je u zadnje vrijeme podosta dragih dama u drugom stanju po prvi put, podijelit ću svoje iskustvo o tom blaženom stanju kojem sam svjedočila triput. Trudnoća, devetomjesečno stanje u kojem žena apsolutno nikada nije sama. Potpuna simbioza koju muškarci, oni misle na sreću, ali možda čak i nažalost, nikada neće iskusiti.

Simptomi koji ukazuju na trudnoću – simptomi su varljivi, podosta slični pms-u, te se njima možete zabavljati, ali trudni ste tek kada to potvrde test za trudnoću, pa nakon njega liječnik. Osim nekakvih mučnina, osjećaja težine u grudima, postoji jedan u narodu uvriježeni simptom, a mogu potvrditi kako je točan – čudan sjaj u očima. I to je istina. U prvoj i drugoj trudnoći nisam bila toliko ispraksirana, no za treću sam jednostavno imala osjećaj. Pogledala sam se u ogledalo i po očima sam odmah znala. Dakako da je nakon toga uslijedio kućni test te odlazak liječniku. Dakle, trudnice zbilja sjaje! Dodatni simptomi mogu biti i pojačan njuh te pojačano mokrenje. Kako ustanoviti trudnoću? Jednostavno, pratite menstrualni kalendar, ako menstruacija izostane, a smatrate kako postoji šansa, a uvijek postoji šansa ako ste imali spolne odnose, jer nijedna kontracepcija nije 100 posto sigurna, kupite test za trudnoću. Što se tiče njih, moj savjet je, kupite onaj srednje skupoće. Sve je to, manje više ista stvar, te će vam taj od 40 kuna dati jednako kvalitetne rezultate, kao i onaj od preko sto kuna. S tim, kako ga je najbolje raditi nakon izostanka menstruacije, no ako ste previše nestrpljivi, možete ga napraviti i ranije, no do odlaska liječniku rezultat je relevantan. S tim da, plus je, neću reći apsolutno plus jer uvijek mogu postojati patološka stanja, ali plus je plus. Znate što mislim. A minus može biti plus. Dakle, nakon testa, posjetite vašeg ginekologa. Što se tiče njih, općepomodni trend je odlazak k privatnom ginekologu. Ja sam sve tri trudnoće vodila kod ginekologa preko HZZO-a, te sam povremeno koji put odlazila privatno čisto da se umirim ako je prevelik razmak između trudnoća, te u svrhu saznavanja spola. Pošto su mi sve trudnoće bile školski uredne, ne nalazim nikakvu razliku u kvaliteti te pristupu između to dvoje.

Dakle, liječnik je potvrdio trudnoću i avantura počinje. Prva tri mjeseca još nemate fizička obilježja trudnice, osim predivnog sjaja u očima. Mučnine su najprisutnije u ovom razdoblju. Osobno nijednom nisam povratila u sve tri trudnoće, ali znam kako to može biti itekako izražen simptom. Kod mene su se javljale lagane mučnine, ali uglavnom navečer, pa sam eto, pobila i pojam „jutarnje mučnine“. Najveći problem u prva tri mjeseca mi je bio nedostatak energije i spavanje. Stalno mi se spavalo. U prvoj sam se trudnoći, neupoznata s tom činjenicom, ponekad osjećala kao da sam lijena jer mi se često spavalo, pa su me upoznali s činjenicom kako je to simptom trudnoće. Dakle, niste lijeni, trudni ste. Inače, izvorno značenje riječi „trudan“ jest upravo to, umoran. Osim toga, ovo je divno razdoblje. Veselite se s partnerom, planirate i tako dalje. Kod prva tri mjeseca trudnoće postoji uvriježeno mišljenje kako se ne treba veseliti, jer mnoge trudnoće „otpadnu“ u prva tri mjeseca. Ovdje imam samo jedan savjet, a taj je da ono što se mora dogoditi, dogodit će se. Vi tu nemate nikakvog utjecaja. I tu opciju nemojte ni imati u glavi, uživajte u ovome.

Drugo tromjesečje je, meni osobno, svaki puta bilo najdraže. Mučnine i potreba za prevelikim spavanjem su prestali, pojavila se ogromna količina energije. Da, trudnice mogu voditi sasvim normalan život, kao i prije trudnoće. Uz, dakako, određene, već poznate preinake koje se tiču zdravlja i sigurnosti. No, trudnoća nije invalidnost, dapače, ona je stanje u kojem ćete biti zapanjeni spoznavši veličinu ženine psihofizičke sposobnosti. Jedite zdravo, krećite se ako je trudnoća uredna, odmarajte, uživajte u nekim stvarima za koje nemate vremena inače. Ovdje ću se dotaći hormona. Hormoni znaju podivljati, kod mene je to uvijek bilo turbulentno. Recimo da sam bila u stanju povećane osjetljivosti. Pošto sam i prirodno, van trudnoće, hipersenzibilna, ovo je bilo iznimno smiješno. Dakle, vozimo se u autu, slušam bilo koju pjesmu i suze mi kreću. Ne mogu ih zaustaviti. I to su suze koje ne mogu uopće opisati. Suze sreće, ushita, joj, kako divno opjevano. Svaki put sam se okretala da suprug ne vidi jer mi je i samoj bilo neobjašnjivo zašto se raspekmezim i apsolutno ne mogu zaustaviti suze. Tko bi to sada objasnio. Stalno me nešto diralo u srce, uglavnom pozitivno. I mogu reći kako je to, koliko nam se god čini za današnji svijet neprimjereno, baš dobra stvar. Stalno trčimo za nečim pa ne stignemo, ili pak, sve uzimamo zdravo za gotovo, pa ne primjećujemo. Tako da, ako se u trudnoći rasplačete prolazeći pokraj stabla koje je tu godinama i uvidjevši njegovu ljepotu i savršenstvo, ne smatrajte se invalidom. Dapače, smatrajte se blagoslovljenom, jer ste na trenutak prestali biti invalid zvan moderan čovjek.

Treće tromjesečje. Sada postajete tromiji, imate već problema sa namještanjem za spavanje, već mislite na porod, hoće li sve biti uredu. Pojavljuju se ti nekakvi trudnički strahovi, to je sasvim prirodno i normalno. Samo im ne davajte previše na važnosti. Savjetujem vam da se krećete i dalje. Zaokupirani ste pripremanjem teritorija te opreme za bebu, takozvano gniježđenje. Pripremite torbu za rodilište, ja sam negdje cca dva mjeseca pred porod jer sam imala paniku, a što ako ranije rodim. Međutim, svaki puta sam rađala nakon termina. Vrijeme brzo prolazi sve tamo negdje do zadnjeg mjeseca. Tada vam je više dosta. Umorni ste, jedva čekate porod. U glavi vam je psihički pohranjena činjenica kako ste ušli u sigurnu zonu termina. Pribojavate se poroda, ali ste svjesni činjenice kako se mora okončati kad tad, te sada jedva čekate vidjeti vašu malu bebu. I, zanimljivo kako sada dani mogu sporo prolaziti. Ovo je isti onaj osjećaj kao kada gledate vodu i čekate kada će početi vrijanje. Dok gledate, nikako. Kad se odmaknete. Opustite se i još malo makar izležavajte dok vas još nitko ne zove mama. Jer kada krene, neće prestati. Zezam se, to je to. Došli ste pred kraj. Budite sretni jer je sve prošlo uredu. Stoput sam znala prigovoriti kako se onaj koji je to nazvao blaženim stanjem, rugao. Blaženo stanje pa imaš mučnine, žgaravicu, navale hormona. Ali zbilja jest posebno stanje. Tvoje tijelo je samo tada dom drugom ljudskom biću. Maloj divnoj duši. Opet sam se raspekmezila. Nisam trudna, ne brinite!

P.S. Koja je najgora stvar koju pamtim iz trudnoća? Tik prije nego sam saznala kako sam u drugom stanju, kupila sam si dugo priželjkivani parfem koji sam obožavala. I odjednom mi je počeo izazivati užasne mučnine. Čekala sam, nadajući se i godinu dana nakon poroda kako će to proći. No ne, i dandanas mi je mučno od tog parfema koji je na kraju poklonjen. Ovime želim reći kako, ako imate urednu trudnoću, zbilja morate biti svjesni blagoslova, te ove stvari poput žgaravice, umora, mučnina, smatrati usputnim malim, nebitnim izazovima. Ako ste riješeni one druge, mračne strane, budite sretni i ne zabrinjavajte se nikakvim strijama ni kilogramima. Što se istih tiče, zahvalite opet što živimo u modernom svijetu i već i ptice na grani znaju kako trudnica ne jede za dvoje, a kamoli za petero. Hranite se zdravo i više puta dnevno. Rodila sam troje djece i svoje tijelo ne doživljavam ni mrvicu manje privlačnim nego prije trudnoće. Čak mi je i privlačnije jer znam kolika je njegova moć. A ako vam se i zaleti nekakav bum kilograma, Bože moj, sve se to skine kasnije. Pomažete u stvaranju novog života, uživajte u tome. To je iznimna čast i neopisiv osjećaj. Sretno svim trudnicama i malim životima koji rastu u njima. Ljubim vas!


Autor: Ivka Knežević Foto: Pixabay


Čitajte svaki utorak kolumnu Jednostavno ja u kojoj će vam naša kolumnistica otvorena srca i bez zadrške pisati  “jednostavno” o životu.