Jedan je slatki desetogodišnji Portugalac oduševio svijet kada je zagrlio jednog neutješnog Francuza koji je plakao nakon što je Francuska izgubila od Portugala u finalu Eura 2016. Nemoj biti partibrejker koji će nam sada svima održati predavanje kako samo budale plaču jer je neki nogometni tim izgubio jer ćeš omašiti branku za 3 nogometna terena.

Uglavnom, na kraju se ispostavilo da mali Portugalac zapravo uopće nije Portugalac, odnosno otac mu je Francuz i maleni s obitelji živi u Francuskoj, ne govori ni riječi portugalskog, ali mu je majka Portugalka, kao da to ikakve veze ima. Maleni je Matisse – tako se on, naime, zove – navijač Portugala jer je tako odlučio, i sve da sad živi u Senegalu kao sin Bjelorusa i Marokanke, ja ni uz nadljudske napore ne bih uspjela dokučiti kako to utječe na ono što smo znali i prije te prijelomne vijesti: Matisse je navijač Portugala. Točka. Sada sam ja partibrejker, iako ustvari nisam, čitaj dalje. #hejtanjepobjeđuje

U svijetu kakvog ja priželjkujem, vijest da je navijač dresa boje A zagrlio navijača dresa boje B ne bi bila svjetska senzacija zbog koje bi se svi svjetski mediji nadmetali koji će prvi saznati ime, prezime, OIB i broj cipela navijača u dresu boje A. Takve bi stvari bile svakodnevna pojava.

U svijetu kakvog ja zamišljam, nogomet bi bilo igra u kojoj pobjeđuje bolji, ili barem onaj tko je taj dan imao više sreće, a navijači bi nakon utakmice išli skupa piti pivo i jesti ćevape. S kapulom i kajmakom, naravno.

U svijetu iz moje mašte, navijače iz Zagreba ne bi u Split (i obratno) dostavljali i istog dana natrag deportirali u oklopljenim vlakovima uz pratnju kordona specijalaca nego bi jedni kod drugih prespavali kad dođu na gostovanje svog tima.

U svijetu u kojem se Josef Fritzl nikad nije rodio i u kojem bi se ukidanje državne pomoći djeci s invaliditetom dogodilo jedino da država kao koncept potpuno prestane postojati, paljenje policijskih vozila i razbijanje autobusa jer je neka momčad izgubila utakmicu bilo bi jednako nepostojeći obrazac ponašanja kao i izricanje laži u filmu The Invention of Lying. Samo što taj obrazac ponašanja nitko nikad ne bi ni izumio.

Nažalost, svijet u kojem ja živim dijametralno je suprotan gore opisanom, barem sudeći po vijestima koje čitam svaki dan. Ako ima neki sretnik da se uspio izolirati od svakodnevnog praćenja dodađanja u društvu koje ga okružuje, evo screenshot 5 najčitanijih vijesti s jednog domaćeg portala od prije nekoliko dana:

1

Nije fotošop nego skrinšot, tako mi Dorine s napolitankama i Kinder Bueno Whitea. Pročitaš top vijesti i fino se odeš baciti sa zgrade!

U svijetu u kojem ja živim, dakle, češće čitamo o razbijenim nosevima nego o ljubavi navijača protivničkih momčadi. U tom su se svijetu zadnjih dana vijesti kretale u rasponu od turista koji je umro na plaži jer je neki kabadahija zaziđao pristup pa prva pomoć nije stigla do unesrećenog; preko turista kojeg je u Rovinju samo nadzorna kamera spriječila u naumu da uspješno i bučno osramoti vlasnike lokala u kojem je u vlastiti sladoled ubacio nekakve insekte – a sve to samo da bi izbjegao plaćanje jednog jebenog sladoleda (jel čovjeku netko već dao Oscara za režiju?); pa sve do novih i opet novih priča o izrabljivanju sezonskih radnika. Sezona je, moramo biti ukorak s veselim ljetnim informacijama. #ljubavpobjeđuje

I zato je i moje ledeno srce ugrijala vijest koja uopće ne bi trebala biti vijest. Ipak, u svijetu u kojem ja i vi živimo, , ali kako to obično biva, sve ono dobro ostane zasjenjeno u dubini oceana jednom kad se skrama nataloži na površini, a lako se nataloži jer svi vole čitati o njoj. Halabuka i gungula oko Matissea dokazuje da se zrake sunca – makar u obliku TV kamera – ipak uspijevaju probiti kroz masni skorup na vrhu i obradovati nas tračkom onoga što se događa tamo dolje, duboko u nevidljivoj, usuđujem se misliti – većini, koja ne dolazi do izražaja od grubijana, siledžija i ostale glasne manjine koja puni novinske stupce.


Autor: R.A.

Foto: screenshot


Čitajte svaku srijedu kolumnu Ribanje i ribarsko prigovaranje koja će za vas analizirati društvene anomalije.