Čitajte svaki utorak kolumnu Jednostavno ja u kojoj će vam naša kolumnistica Ivka Knežević otvorena srca i bez zadrške pisati  “jednostavno” o životu. 

Jeste se nakupovali ruža, parfema, rezervirali večere, osmislili nekakve fora poklone za sutrašnji dan? Ako jeste, izvrsno. Sada pitanje: „S kojom namjerom?“ Pitanje koje nosi bombu u sebi. Ako to radite dok vam mozak prebire pitanja: „Baš me zanima što ću ja dobiti?“, ne pakirate poklone iz ljubavi. Spremate li nekakvo iznenađenje samo zato da  vam bolja polovica ne bi bila razočarana, opet sranje. Udovoljavate drugoj osobi, a to nećete moći zauvijek. Jednostavno će se kad tad poklopiti situacija gdje se ono što vi želite, neće podudariti sa željom druge osobe. Tu ćete, nadam se, odabrati ono što vi želite.

Zbog čega? Jer ljubav nije udovoljavanje tuđih potreba. Što je s vašim potrebama, pitate se? Trebala bi postojati neka osoba koja se rodila samo kako bi ispunila moje potrebe. Popunila moju necjelovitost. Bilo bi poželjno kada bi osvanula negdje na Valentinovo, s buketom ruža i slasnim poljupcima. Sada je možda nema i nedostaje mi. Žao mi je, srce, to nije ljubav. To je iluzija.

  Bilo kuda, s celulitom svuda

Gle, ove grozne kolumnistice, uhvatila se uvjeravati me, dan prije Valentinova, kako ne postoji ljubav. Krivo! Ljubav ne samo što postoji, ona je najjača sila na svijetu. Samo ste možda često razočarani u ljubav, nedostaje vam ljubav, nije igrala prema vašim očekivanjima. Ljuti ste, tužni, često na samo Valentinovo. Jer ste mislili kako bi trebala doći nekakva ljubav u vidu neke druge osobe i odvesti vas na koncertno – scenski spektakl u kojem ćete postati cjeloviti i ispunjeni. Žao mi je srce, to nije ljubav, to je iluzija. Taj ples neće dugo trajati.

  Djevojačka - predsmrtna zabava za mladenku

Stvar je ovakva. Vama nije potrebna druga osoba kako bi popunila vaše potrebe. Vi jeste cjeloviti i vaš je zadatak samo shvatiti kako vi već jeste cjeloviti. Zatim tako cjeloviti, shvatite kako vi jeste ljubav. Ne trebate je tražiti posebnim danima, u stvarima, niti u ljudima. Kada ovo shvatite, onda imate samo jednu potrebu. Voljeti. Iz ove pozicije možete pakirati poklone. A ni ne morate. Možete samo sjesti i lansirati osjećaj ljubavi prema osobi, kamenu, cvijetu, bilo čemu. Vi ste ljubav, a čitav svijet vaše je igralište. Ovo je pozicija iz koje vam više nikada neće pasti na pamet da kažete kako vam netko nedostaje jer ga volite. Kada volite, vi volite. Nedostajanje je potreba. Koja govori: „Tebe nema pa sam ja nesretan. Kad bi samo došao, ja bih bio sretan.“ Iluzija. Ako nisi sretan sam sa sobom, nema tog Valentinova i nema te osobe koja će vas na dulje staze usrećiti.

  Nisam ja toliko stara, molim lijepo

Ljubav govori: „Ako je za tebe bolje da si u Afganistanu, baš mi je drago što si u Afganistanu. Jer te zbilja volim.“ Znači, ljubav nije: „Ne mogu bez tebe. Objesit ću se jer me ne voliš. Mrzim te jer nisi preslika onoga što ja želim da ti budeš. Usamljen sam pa mi treba netko tko će me ispuniti. Grozno je biti sam. Razbit ću sve čaše u lokalu jer sam nesretan u ljubavi. Kupio sam tristo ruža i nisam ništa dobio. Netko me unesrećio.“ Ljubav je: „Ja sam ljubav. Koga još osim sebe mogu voljeti?“

Vidite, ljubav nikada nije nesretna. Potreba jest. Ljubite, volite, šaljite srčeka, pišite pjesme, vodite urnebesne plesove ljubavi. Iz pozicije cjelovitosti. Sretno Valentinovo! Volim vas!