GREEN FOREST festival želi transformirati i “restartati” dalmatinski grad Omiš

Izložba koju morate pronaći, oslikavanje zida, izrada instalacije, radionica žongliranja i još puno toga…

Ove godine u Green Forest timu našle su se Julija Tomasović, idejna začetnica projekta, Klara Beden i Tina Božan. Green Tim ima intenciju da se širi, uključuje nove suradnike, ideje, volontere, voditelje radionica jer time ostaje vječno zelen. Sudeći po ovogodišnjem odazivu njihovoj šumi nema zime.

GREEN TIM (foto Zvonimir Kujundžić)

Green Forest Festival inicijativa je koja želi na jednom mjestu okupiti kreativnost, umjetnost i zabavu, s naglaskom na kulturu zabave kakva nedostaje u gradu Omišu. Za cilj ima transformirati dijelove grada i time stvoriti nove zelene površine za slične manifestacije i okupljanja. Ovogodišnji program preobrazit će na jedan tjedan novu lokaciju – park srednje škole Jure Kaštelan. Riječ je o infrastrukturi s izvrsnim potencijalom, što će i sama manifestacija dokazati.

Foto: Danica Buškain

Ove godine tim festivala je odlučio preinačiti prošlogodišnju ideju „oblikovanja zelenog zida“ te će više umjetnika sudjelovati u oslikavanju zida pod tematikom „Omiški herbarij“.  Oslikavat će se endemične vrste donjeg toka rijeke Cetine, riječ je o vrstama koje su manje poznate i većini sugrađana. Umjetnicima  je dodijeljena biljka metodom slučajnog odabira online kockice. U projektu oslikavanja bit će uključeni umjetnici koji djeluju u različitim medijima, kao što su multimedijalni umjetnici Marija Ančić i Milan Stanić, slikarice Andrea Resner, Carolyn Boyld Tomasović, Karin Grenc, Vera Mekinić, Jana Bonačić, te mnogi drugi, zbog čega se očekuje zanimljiv konačni produkt koji će integrirati više slikarskih stilova.

Foto: Danica Buškain

Bogat program Green Foresta uključit će i zanimljivu izložbu – igru FIND EXHIBITION  u sklopu koje će biti postavljeni  radovi na više lokacija u javnom zatvorenom i otvorenom prostoru. Na izložbi će prevladavati instalacijska umjetnost i land art te slike, ilustracije i video projekcije koje odgovaraju temi festivala. Svi radovi i lokacije bit će mapirani u posebnom letku koji će omogućiti posjetiteljima da pronađu umjetničko djela, ali i da bolje upoznaju Omiš. Traženje umjetničkih radova zamišljeno je kao igra u kojoj igrači istražuju grad, pronalaze umjetnine i time skupljaju bodove za što u konačnici dobiju nagradu.

Prošle godine na novoj omiškoj šetnici postavljena je stalna instalacija umjetnika Vedrana Urličića, a ove godine će umjetnik Efa Avila oblikovati svoju didaktičku interaktivnu instalaciju za koju poziva sve volontere i građane da se priključe u izradi. Efrin koncept se zasniva na ideji angažiranja građana i promicanju građanskih vrlina koja doprinosi razvoju zajednice. Tina Vukasović, Vice Tomasović, Gloria Oreb, Zorica Bulić neki su od umjetnika  koji će postaviti instalaciju na području Omiša, a ilustracije i slike Andreje Musa, Vinka Barića i Tee Jurišić bit će postavljene u interijerima neuobičajenim za izložbene radove.

Foto: Danica Buškain

Green Forest je na afirmativan način uspio ukazati na potrebu oživljavanja neiskorištene urbane sredine i mogućnosti umrežavanja i suradnje ključnih institucija. Njihova „Šuma“ započet će 9. rujna postavljenjem izložbe  i predstavljanjem projekta, nastavit će se radionicom sadnje koju će voditi studentice Krajobrazne arhitekture.

Završni dan GFF-a je 16. rujna kada je ujedno Međunarodni dan zaštite ozona, a ideja je na taj dan okupiti građane i umjetnike na art, fun & restart pikniku, kroz umjetničke, edukativne i zabavne aktivnosti. Pozvani su i svi građani koji na Green Forest piknik mogu ponijeti dekicu, hranu i sve ono što bi nosili u „pravu Šumu“, a ako nešto zaboravite organizacija će imati dio potrepština. Za dobar ugođaj i chillanje pobrinut će se DJ,  sponzor sa zakuskom i Udruga Ubijmo dosadu koji su majstori učinkovitog uklanjanja nametnika dosade. Udruga će rastjerati dosadu aktivnostima žongliranja (10+), radionicom origamija, hodanjem na traci i sličnim aktivnostima. Narodna knjižnica Omiš vodit  će kviz za djecu (7+), a pobjednici će dobiti nagradu. Zbog velikog interesa 16 rujna organizatori će ponoviti aktivnost SHARING TABLE, stola na kojem će se razmjenjivati stvari, po principu trampe gdje građani mogu isprazniti ormare, zamijeniti stare igračke za nove ili za knjigu; što god žele mogu mijenjati pa čak i nepokvarljivu hranu.

Više o festivalu pronađite na  Facebook stranici Green Forest festivala.

 

LifestyleKulturaGREEN FOREST festival želi transformirati i "restartati" dalmatinski grad Omiš

BIPA Pharma novi je prodajni koncept na tržištu

BIPA Pharma novi je prodajni koncept kojeg austrijski drogerijski lanac BIPA Hrvatska uvodi u svoje poslovnice na hrvatsko tržište, a namijenjen je prodaji specijaliziranih...

Počinje vladavina proljetnih mirisa iz L’Erbolaria

Dok hladni zimski mjeseci traže "utješne", toplije mirise s drvenim notama, proljeće nas mami s laganijim mirisima koji osvježavaju i osnažuju. Cvjetni mirisi su jedna...

Omiljeni likovi ‘Oni’ Tisje Kljaković Braić dobivaju svoju izložbu!

Jedna od naših najpoznatijih likovnih umjetnica, Tisja Kljaković Braić, ovog travnja otvara svoju izložbu u Etnografskom muzeju, a bit će kompletno posvećena njezinim karikaturama...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram