Održana humanitarna modna revija Matije Vuice za Udrugu za autizam Zagreb

Puno ljubavi, osjećaja i dirljivih trenutaka doživjeli su uzvanici na godišnjoj donatorskoj večeri Udruge za autizam – Zagreb. Reviju pidžama dizajnerice Matije Vuice nosile su osobe s autizmom uz pratnju poznatih osoba, a revija je održana u C3 Projekt Konceptu u zagrebačkom Kaptol centru.

O životima i problemima osoba s autizmom se u zadnje vrijeme sve više progovara, no jedan aspekt njihovih života se uglavnom ne spominje – što će biti s njima kada se roditelji i bližnji ne budu više mogli brinuti o njima?

Ideja o organiziranom stanovanju prisutna je već neko vrijeme, a zalaganjem i nepokolebljivim pristupom Udruge za autizam – Zagreb, roditelja i volontera već su uređene dvije zajednice za odrasle osobe s poremećajima iz spektra autizma. Jedna je nedavno uređena u naselju Mostari u blizini Vrbovca. S puno truda i ulaganja članova obitelji, volontera i donatora zapušteni prostor, kojeg je Udruga za autizam Zagreb dobila na korištenje, poprimio je izgled ugodnog i toplog doma za nekoliko odraslih s autizmom.

„Još jedan prostor kojeg trebamo urediti nalazi se u blizini prvog prostora, u mjestu Vukšinac. Prostor, kojeg smo nazvali „Kuća sreće“ također zahtijeva značajna ulaganja i nadamo se da ćemo i uz pomoć ovakvih događanja potaknuti donatore i sugrađane da nam pomognu u uređenju još jednog prostora. Na primjeru prve dvije zajednice se pokazalo da osobe s poremećajima iz spektra autizma izvrsno reagiraju na zajednički život, prijateljstvo i podršku koju dobivaju unutar zajednice“, izjavila je Dunja Tadić iz Udruge za autizam – Zagreb.

Od samoga početka podršku projektu pruža i Grad Zagreb.

„Veliko nam je zadovoljstvo i čast biti dio jednog projekta koji će izgraditi ne samo topli dom, nego će popločati put za neprestano podizanje kvalitete života osoba s autizmom. Grad Zagreb ima otvorena vrata za sugrađane s posebnim potrebama i vjerujemo da ćemo i ovoga puta zajedničkim naporima uspjeti napraviti nekoliko koraka naprijed kako bi osobe s autizmom i njihove obitelji znale da ih zajednica podržava i pomaže“, rekla je potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine, Jelena Pavičić Vukičević.

Projekt organiziranog boravka se već pokazao kao dobra praksa pa je i interes roditelja velik.

„Dobrobiti organiziranog boravka su iznimno velike za odrasle s poremećajima iz spektra autizma. Okruženje koje pruža sigurnost i toplinu doma, ali i podržava interese i posebne potrebe osoba s autizmom teško da se može pružiti u drugim ustanovama. Zato su napori Udruge za autizam – Zagreb od neprocjenjivog značaja kako za osobe s autizmom i njihove obitelji tako i za zajednicu u cjelini“, izjavila je Jasmina Frey Škrinjar, profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

Svojim kreacijama godišnju donatorsku večer Udruge za autizam – Zagreb osnažila je dizajnerica Matija Vuica.

„Neizmjerno puno emocija je utkano u pidžame u kojima su djeca i odrasli s autizmom izašli pred uzvanike. Prvi u svijetu smo na modnu pistu izveli osobe s posebnim potrebama i neizmjerno sam ponosna na to jer smo sinoć pokazali da se mogu i da ih trebamo uključiti u sve segmente života. Radeći s djecom i roditeljima imala sam prilike vidjeti koliko je roditeljima stalo do budućnosti djece i odraslih s autizmom i zato pozivam sve koji su u prilici da se odazovu i pomognu da uskoro zaživi „Kuća sreće“, ali i da podrže sve ostale napore koje roditelji ulažu kako bi osobe s autizmom živjele život ispunjen ljubavlju i toplinom“, poručila je dizajnerica Matija Vuica.

Reviju pidžama podržale su i brojne poznate osobe koje su skupa s djecom izašle na modnu pistu. Pidžame Matije Vuice ponosno su pistom prošetali Miroslav Ćiro Blažević, Ivana i Marija Husar, Luka Nižetić, Zlata Muck Sušec, Doris Pinčić Rogoznica, Dubravko Šimenc, Viktor Drago i profesorica Jasmina Frey Škrinjar.

U jedinstvenom prostoru c3 projekt koncept storea pod vodstvom producenta Viktora Drage koji je i sam bio dijelom organizacijskog dijela ove prekrasne humanitarne večeri, kolekcija svečanih pidžama Matije Vuice može se do kraja prosinca kupiti, te na taj način svi zainteresirani mogu pomoći da u „Kuću sreće“ što prije usele njezini novi stanari.

A Udruzi za autizam – Zagreb pomoći možete i uplatom na račun Zagrebačke banke HR8723600001101498697. Više informacija o radu Udruge za autizam Zagreb možete pronaći na stranicama Udruge: www.autizam-zagreb.com

 

LifestyleKulturaOdržana humanitarna modna revija Matije Vuice za Udrugu za autizam Zagreb

Keramičarska radionica kojom pomažemo napuštenim psima? Odmah se prijavljujemo!

Poznati zagrebački keramičarski studio Morra ovog mjeseca organizira jako poseban događaj, odnosno kreativnu radionicu keramike u suradnji s Udrugom Dog&Go, s ciljem skupljanja novca...

Domenica otkrila svoju Prvu ljubav!

Domenica, mlada glazbenica s otoka Korčule, izazvala je veliko zanimanje svojom novom pjesmom ”Prva ljubav, prva bol”. Ovaj ljetni hit predstavlja Domenicu u potpuno...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram