Što vas očekuje na glazbenom dijelu Zagreb Design Weeka?

Suvremeno/svevremeno, baš kao i slogan ovogodišnjeg Design Weeka, bila je nit voditelja u sastavljanju glazbenog programa, koji također uvažava i temu Art Zagreb vikenda – umjetnost zemalja istočnog bloka. Te su dvije ideje objedinjene kroz izvođače i projekte kojih su oni i pokretači i nosioci, a svi redom su dobili međunarodno priznanje te na taj način na međunarodnoj sceni predstavljaju i Zagreb odnosno regiju. ”Uz moje osobne glazbene preferencije nastojao sam predstaviti i najvažnije klubove u čijem radu aktivno sudjelujem te tako utječem na kreiranje glazbene scene i kulturni razvitak Zagreba i Hrvatske. Nastupi svih izvođača bit će prilagođeni ovom događaju, ali i pozornici na kojoj se održavaju, pa ćemo u toj kombinaciji nastojati postići opušten i intimniji ugođaj.” – kaže Marijan Felver, glazbeni urednik festivalskog dijela Zagreb Design Weeka.

Glazbeni program Design Weeka otvaraju, jedna od trenutno najznačajnijih figura domaće glazbene scene, Vedran Meniga, organizator najvećih festivalskih glazbenih događanja, kao i vlasnik izdavačke kuće PDV Recordings, te Dino Milić sa Yammat radija, jedan od najkompetentnijih glazbenih urednika u hrvatskom radijskom eteru. Ova dva glazbena znalca svojim žanrovski raznolikim nastupom bit će odličan uvod u nastup jednog od trenutno najuzbudljivijeg domaćeg benda. Plastic Knives su electro rock duo gitarista i bubnjara koji kombinira zvuk alternativnih rock skupina i počesto agresivnih i nepravilnih sintesajzerskih zvukova.

Subotnji je program posvećen zvuku kluba Jabuka, i proslavi njihovih 50 godina na gradskoj i regionalnoj kulturnoj sceni. Već od popodnevnih sati klub će se predstaviti nastupima trojca koji će obilježiti glazbenu sliku kluba kroz sve godine rada. Nastupit će: Alen Kosanović, jedan od najzaslužnijih za profilaciju kluba, ali i cjelokupne zagrebačke alternativne scene, Felver koji u klub unosi moderan glazbeni izražaj, te SMS Deutsch, alias poduzetnika Emila Tedeschija, koji svojim nastupima u Jabuci tome klubu daje poseban glazbeni pečat. Večer zaključuje koncertni nastup sisačkog electro zanesenjaka Zarkoffa, koji se svojim radom svrstao među trenutno najvažnije svjetske izvođače tog glazbenog stila. Noćni dio programa seli upravo u Jabuku gdje će nastupiti Justin Van der Volgen, osnivač kultnog kalifornijskog indie dance benda Chk Chk Chk, ujedno i izvrstan producent i DJ s velikim znanjem plesne glazbe te iznimnim umijećem spajanja žanrova.

SMS DEUTSCH, EMIL TEDESCHI

 

U nedjeljnom programu predstavit će se još jedna hrvatska izdavačka kuća za koju radove uz domaće glazbenike izdaju najznačajnija imena svjetske glazbene produkcije – Imogen Recordings. Njen pokretač i vlasnik, Ilija Rudman, jedan od nekolicine najsnažnijih hrvatskih međunarodno priznatih producenta, u cjelodnevnom će programu uz predstavljanje svog novog albuma Paradigma, svirati i ritmove s kojima inače koketira u svom izričaju, poput soula, funka, jazza popa i rocka.

Ponedjeljak donosi posebnu poslasticu. Petar Dundov, naš najpoznatiji techno umjetnik u svijetu, izvest će pjesme sa svog posljednjeg albuma posebno za ovu priliku prerađene u ambijentalnim i downbeat aranžmanima. Odlična prethodnica njegovom nastupu bit će eklektični LukadeLux iz kluba Masters te Pytzek, suvlasnik vrlo respektabilne etikete Burek, za koju također izdaju mnoga zvučna imena strane elektroničke underground glazbene scene.

Tijekom tjedna imati ćemo prilike upoznati zagrebački dvojac koji čine Jan Kinčl i Regis Kattie, DJ producent te francuski klavijaturist, u live izvedbi donose svoj romantični jazzy house zvuk s odličnog albuma “In Plain Sight”, koji je u vrlo kratkom vremenu priskrbio odlične kritike, i rezervirao svoje izvođačko mjesto na svim važnijim svjetskim ljetnim festivalima

Rolo

Rolo je elektronička indie senzacija iz Splita, projekt trojice glazbenika, nekad članova raznih splitskih bendova poput Leut Magnetika, čiji je pomalo eksperimentalni zvuk već neko vrijeme zamijećen među glazbenim sladokuscima. Za njihov će nas koncert odlično pripremiti Frajman, jedan od utemeljitelja domaće nezavisne glazbene scene, te jedan od najzaslužnijih ljudi u kreiranju glazbene slike Radija 101, čovjek zavidne glazbene širine, koji danas umjesto elektroničke donosi zvukove drukčijeg glazbenog spektra.

Nik Orosi nije samo ugledni barist i međunarodno priznati stručnjak za kavu, već i veliki glazbeni entuzijast. Upravo njegovim nastupom uživo završit će glazbeni program Design Weeka.

U petak, prije ceremonije otvaranja Art Zagreba, glazbeni će program početi u popodnevnim satima nastupom Labosha, istraživača stare elektroničke i rijetke glazbe koji će izvesti pregled takvog repertoara iz Hrvatske i cijele regije. U večernjim satima svirat će jedna od glazbeno najinteresantnijih i trenutno najoriginalnijih pojava na domaćoj sceni- Šumovi Protiv Valova. Svojim psihodeličnim jazz-rock izražajem, primjerenim soundtracku nekog filma i slobodnoj improvizaciji, uvode publiku u poseban hipnotički doživljaj. Njihova se glazba, navode u jednoj recenziji, gleda ušima, jer potiče emocije, ali i u isto vrijeme zahtijeva koncentraciju i opuštenost publike.

Plastic Knives

 

Programom u subotu predstavlja se trenutno najznačajnija radijska emisija o elektroničkoj glazbi u regiji- Christalization. Imati ćemo priliku upoznati njenog voditelja i jednog od najperspektivnijih mladih dj-a Beograđanina Kristijana Molnara. Društvo će mu raditi zagrebački kolega Felver, a njihove će nastupe u večernjim satima zaključiti koncertna izvedba grupe Sumerian Fleet, tria kojeg uz nizozemske producente Aldena Tyrella i Ingmar Paulija čini i Hrvat Saša Rajković. Njihova izdanja inspirirana dark, EBM i industrial zvucima iz 80-ih izlaze za najnagrađivaniju i najzanimljiviju etiketu elektroničke glazbe – Dark Entries. A upravo njezin vlasnik Josh Cheon nastupit će u klubu Masters gdje se sjajna zabava iz parka nastavlja u kasnijim satima. Josh će predstaviti glazbu svoje etikete temeljene na zvucima 80-ih u širokom i naizgled nespojivom rasponu od italo disca do post punka.

Sve ove užitke začinit će u nedjelju, na završetku Art Zagreba svojim cjelodnevnim šarenim nastupom dvojac Nick & Pepi, glazbeni selektori iz Garden Breweryja te voditelji hvaljene emisije Yammat radija – Adriatic Coasting. U njihovom izboru balearičnih zvukova tog ćemo nedjeljnog poslijepodneva zaključiti ovo desetodnevno druženje.

Jan Kincl i Regis Kattie

 

Cijelom će doživljaju doprinijeti i ambijent u kojem će se odvijati program. Na dosad neiskorištenom prostoru iza petog paviljona Tehničkog muzeja uređen je novi park s pozornicom te plesnim podijem i sjedećim mjestima. Posebno uređenje ovog parka omogućit će i prostornu simbiozu izvođača i publike, a cijelom će događanju dati dodatnu dimenziju kojom će posjetiteljima omogućiti užitak druženja uz glazbu i dizajn u zagrebačkim proljetnim večerima.

11.5., petak

19:00-19:30 otvorenje

19:30-22:00 PDV Records i Yammat: Vedran Meniga i Dino Milić

22:00-23:00 Plastic Knives (live)

12.5., subota

14:00-16:00 Felver

16:00-18:00 Alen Kosanović

18:00- 21:00 SMS  Deutsch

21:00-22:00 Zarkoff (live)

after GK Jabuka

23:00-06:00 Uber Eden: Justin Van Der Volgen & Felver

13.5., nedjelja

14:00-20:00 Imogen: Ilija Rudman

14.5., ponedjeljak

16:00-20:00 Masters Casual Monday w/Burek: Luka DeLux & Pytzek

20:00-22:00 Petar Dundov (live)

15.5., utorak

16:00-20:00 Sergio

20:00-22:00 Jan Kinčl & Regis Kattie (live)

16.5., srijeda

16:00-20:00 Frajman

20:00-22:00 Rolo (live)

17.5., četvrtak

16:00-20:00 D-Gree

20:00-21:00 Modna revija studenata TTF-a

21:00- 22:00 Nik Orosi (live)

18.5., petak

16:00-19:30 Labosh

19:30-20:30 otvorenje

20:00-22:00 Šumovi Protiv Valova (live)

19.5., subota

Christalization

14:00-16:00 Felver

16:00-18:00 Maja Pa

18:00-20:00 Kristijan Molnar

20:00-22:00 Sumerian Fleet (live)

after Masters

23:00-07:00 forty:love/ Josh Cheon (Dark Entries), Mr. Pauli

20.5., nedjelja

14:00-20:00 Yamatt’s Adriatic Coasting: Nick & Pepi

LifestyleKulturaŠto vas očekuje na glazbenom dijelu Zagreb Design Weeka?

Keramičarska radionica kojom pomažemo napuštenim psima? Odmah se prijavljujemo!

Poznati zagrebački keramičarski studio Morra ovog mjeseca organizira jako poseban događaj, odnosno kreativnu radionicu keramike u suradnji s Udrugom Dog&Go, s ciljem skupljanja novca...

Domenica otkrila svoju Prvu ljubav!

Domenica, mlada glazbenica s otoka Korčule, izazvala je veliko zanimanje svojom novom pjesmom ”Prva ljubav, prva bol”. Ovaj ljetni hit predstavlja Domenicu u potpuno...

Gazelle, Samba ili Handball Spezial? Koje adidas tenisice birate za proljeće?

Globalno omiljeni brend adidas u proljeće ulazi s novim modelima svojih Originals klasika - Gazelle, Samba i Handball Spezial, a noviteti su predstavljeni u...

ALDUK predstavlja svoju proljetno/ljetnu kolekciju ili točnije rečeno čak tri nove kolekcije!

U novoj, proljetno/ljetnoj sezoni ALDUK nam donosi svoje tri kolekcije koje vizualno naslućujemo putem nepretencioznog modnog editorijala fotografkinje Sanje Jagatić. Zaštitno lice je nagrađivana Klara...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram