today-is-a-good-day

Zaboravite na Hygge, ovo je nova filozofija koju želimo usvojiti u novoj godini!

Jeste li već čuli za Wabi-Sabi?

Baš kada ste shvatili što to točno znači Hygge, pojavila se nova životna filozofija koja već izaziva interes ljudi diljem svijeta. Na temu Wabi-Sabija pojavile su se knjige, učestalo se spominje na Instagramu, a čak se ta filozofija našla i kao inspiracija za uređenje interijera.

 

Što je Wabi-Sabi?

A post shared by Milana (@galactic_skwo) on

Wabi-Sabi japanska je filozofija koja će unijeti jasnoću u vaš život. Opisuje se kao “ljepota u nesavršenosti” i svoje korijene ima u Zen Budizmu. Riječi koje tvore ovu sintagmu nije lako prevesti budući da je praksa tijekom stoljeća poprimala različita obilježja, no “wabi” se definira kao “rustična jednostavnost” ili “suptilna elegancija” s naglaskom na postulat “manje je više”. “Sabi” se prevodi kao “uživanje u nesavšenostima”. Ljepota s manama u potpunosti je prihvaćena u toj filozofiji te su članovi drevnih japanskih kraljevskih obitelji vidjeli prihvaćanje nesavršenosti kao korak prema prosvjećenju. Ova filozofija ohrabruje i prirodan tijek vremena što predstavlja oštar kontrast zapadnjačkoj kulturi koja ima negativan pogled na starenje te glorificira sve što je savršeno i novo.

 

Kako uklopiti Wabi-Sabi u život?

Društvene mreže uvelike su stvorile pritisak da naš život izgleda savršeno, barem online, no već je dokazano da konstantno uspoređivanje naših života s tuđima ima negativan učinak na mentalno zdravlje. Upravo zato, pravo je vrijeme da cijeli svijet prihvati filozofiju Wabi-Sabija.

Životni stil po tim principima uključuje to da prihvatimo skroman život, da prihvatimo da smo nesavršeni i da budemo zadovoljni s onim što imamo – potpuna suprotnost stresnog i zauzetog života u kojem smo fokusirani na savršenstvo na svim poljima.

Naravno, to ne znači da svoj život morate preokrenuti naglavačke već malim djelima uvrstiti skromnost, toplinu i zahvalnost u svakodnevan život. Najbolja stvar kod Wabi-Sabija jest to da se “to-do” liste ne rade, nije vam potrebno ništa da započnete s njegovom praksom već samo jednostavan i smirujući pogled na život. Primjerice, uzmite manu za koju smatrate da vam je najveća, pokušajte promijeniti perspektivu gledanja na nju i prihvatite je kao dio sebe. Cvijeće je glavni simbol Wabi-Sabi filozofije, a cijeni se kada i uvene i kada nije u savršenom cvatu.

 

Vještina popravljanja keramike kao savršen primjer Wabi-Sabi filozofije

A post shared by Piyush (@piyushsinha) on

Japanski običaj Kintsugi koji se grubo može prevesti kao “krpanje zlatom” zapravo je umjetnost popravljanja razbijenog porculana zlatnim ljepilom. Filozofija koja se krije iza ove drevne vještine jest ta da se mane i nedostatci pojačaju zlatom i na taj način postanu dio priče koja se krije iza predmeta. Štoviše, japanski umjetnici pri izradi vaza ili zdjela namjerno ostave frakture u predmetima kao podsjetnik na Wabi-Sabi prirodu života.

 

LifestyleKulturaZaboravite na Hygge, ovo je nova filozofija koju želimo usvojiti u novoj...

Proljeće na velikom platnu – školski praznici i fenomenalni filmovi u Cinestaru!

Ovog proljeća uživajte u velikom rasponu filmova, udobno se smjestite ispred velikog platna i prepustite čarima sedme umjetnosti, evo i prijedloga. Noina Arka: Glazbena pustolovina (Noah's...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram