Najljepše cvjetne destinacije za svaku sezonu – ovo je 10 najprivlačnijih botaničkih vrtova na svijetu

Odaberite svoju čarobnu oazu…

Botanički vrtovi predstavljaju prave čarobne oaze za naša osjetila jer nam se pred očima izmjenjuju različiti tonovi bujnog zelenila i mirisni pupoljci koji nas očaravaju predivnim cvjetnim aromama. Svako godišnje doba ima svoje prednosti, pa ćete tako većinu ovih vrtova moći posjetiti u različitim razdobljima kako biste vidjeli što nudi svaki od njih. Dok će vam neki, prikupivši primjerke s raznih strana planeta, predstaviti biljni svijet u malom, drugi pažljivo njeguju floru karakterističnu za svoje podneblje.

 

The Butchart Gardens, Victoria, Kanada

The_Butchart Gardens_Victoria_Kanada

Vrtovi stari preko 100 godina nastali su na inicijativu Jennie Butchart. Naime, ona je došla na ideju da vapnenački kamenolom, koji je njen suprug Robert koristio za svoju tvrtku Portland Cement, ispuni zemljom s obližnjih farmi i, malo-pomalo, mjesto je pretvoreno u vrt. Cijeli se projekt toliko razvio da vrtovi sada prekrivaju površinu od 22 hektara, s više od 700 vrsti drveća i cvijeća. Između ostalog, tu su japanski, talijanski i mediteranski vrt te vrt ruža …

The_Butchart_Gardens_Victoria_Kanada

Danas o njima vodi brigu Jenniena prapraunuka, a svake godine ovaj privatni vrt obiđe oko milijun posjetitelja. Zbog blage klime, biljke i cvijeće rastu od ožujka do listopada, a prelijepo, raskošno okruženje pridonosi smirujućoj i ugodnoj atmosferi. U proljeće oduševljava pogled na procvale magnolije, ljeti se u sklopu vrtova svakodnevno upriliče različita događanja, poput spektakla s vatrometom, a zimi je poseban doživljaj uživati u božićnim ukrasima i rasvjeti koja se postavlja svake godine.

The_Butchart_Gardens_Victoria_Kanada

 

Hawaii Tropical Botanical Garden, SAD

Hawaii_Tropical_Botanical_Garden_SAD

Bogatstvo i ljepota tropskih biljaka koje se nalaze u botaničkom vrtu na Velikom otoku na Havajima svake godine privuku brojne fotografe, profesionalne vrtlare, botaničare, znanstvenike i naravno, ljubitelje prirode. U ovom jedinstvenom vrtu nalazi se preko 2000 vrsta biljaka, voćki i cvijeća, a njihovom rastu pogoduje plodno vulkansko tlo. Šetnja po vrtu čini se kao pravo istraživanje tropskih prašuma sa žuborećim izvorima, predivnim vodopadima i očaravajućim pogledom na divlju obalu Tihog oceana. Ovdje možete vidjeti kako raste kokos, mango i brojne palme, promatrati majmune oko drveća i golemu šumu paprati.

Hawaii_Tropical_Botanical_Garden_SAD

Vrt je neprofitna znanstvena i obrazovna ustanova čija je zamisao briga i zaštita prirode, edukacija djece, ali i odraslih o važnosti kišne šume i očuvanju što više vrsta za buduće generacije, a u jednom njegovom dijelu nalazi se i živa banka sjemena te centar za proučavanje tropskog drveća i bilja.

 

Brooklyn Botanic Garden, New York, SAD

Courtesy of Brooklyn Botanic Garden

Na više od 21 hektaru prostire se veličanstveni njujorški botanički vrt, dom preko 12 000 biljnih vrsta. Njegovi najpoznatiji dijelovi su Cherry Esplanade, u kojoj možete odmarati oči gledajući bujne ružičaste cvjetove trešnjinog drva, obići čudesan i neobičan muzej bonsai drveća, japanski vrt s jezercem, vrtove s ružama (Cranford Rose Garden), te začinski i mirisni vrt u kojem se posjetitelji potiču da dodiruju i mirišu biljke. U Aquatic Houseu nalaze se vodene biljke, a u posebnom stakleniku one pustinjske, koje zahtijevaju posebne uvjete.

Muzej se ponosi time što je dom jednom od najrjeđih, najvećih i najsmrdljivijih cvjetova na svijetu – sumatranskom Amorphophallus Titanumu, koji se naziva i „cvijet-leš“, jer kad procvate, što se u bruklinškom botaničkom vrtu i dogodilo 2006. godine, širi užasan smrad. Najmlađi mogu uživati u raznim aktivnostima u Dječjem vrtu.

 

Royal Botanic Garden, Sydney, Australija

@astrid.travel

Kraljevski botanički vrt smjestio se na jednoj od najspektakularnijih lokacija u Sydneyu, na samom rubu sidnejske luke, pa se iz njega pruža pogled na impozantnu zgradu Opere. Budući da je osnovan davne 1816., ovaj vrt predstavlja najstariju znanstvenu organizaciju u Australiji. Izvanrednu zbirku u vrtu većinom čine australske biljne vrste te one s područja oko južnog Pacifika. Vrt se prostire na 30 hektara površine, a okružen je s dodatnih 34 hektara neograđenog parkovnog prostora pod nazivom Domain, koji se može posjetiti tijekom cijelog dana.

@kelley_stapleton

Na tom ogromnom području nalazi se preko 67 000 biljaka (8900 vrsta) i 4700 vrsta drveća, a u National Herbariumu čuva se preko 1,2 milijuna uzoraka biljaka. Prostrane zelene površine i sportski tereni Domaina, mjesto su održavanja najvećih sidnejskih festivala, proslava i drugih događanja te omiljeno mjesto za rekreaciju i sport njegovih stanovnika. U sklopu parka nalazi se tropski centar, vrt ruža, začinski i sukulent vrt, a za razgledavanje parka posjetiteljima koji baš nisu u zavidnoj kondiciji, na raspolaganju je hop-on hop-off bus.

@mickhartley.co.uk

 

Royal Botanic Gardens, Kew, Velika Britanija

@monchanvre

Nekoliko je načina da razgledate čak 132 hektara površine na kojoj se proteže ovaj botanički vrt u Kewu, predgrađu Londona. Na raspolaganju vam je Kew Explorer, vlak koji vodi po vrtu, a kad se zaželite šetnje, možete uživati u šetalištu Treetop Walkway. UNESCO je 2003. ovaj botanički vrt proglasio svjetskom kulturnom baštinom, a zajedno sa „sestrinskim imanjem“ Wakehurst Place, vrt ima više od 1/8 svih poznatih biljnih vrsta. Najveća svjetska kolekcija „živih“ vrsta čini više od 30 000 biljaka, a staklenici u ovom vrtu su nadaleko poznati, dok je njegov herbarij među najvećima na svijetu.

@kewgardens

Slavna, ekološki izgrađena kuća Davies Alpine House dom je biljnih vrsta koje žive u hladnijim područjima. Vrijedi razgledati i lopoče u Water Lily Houseu, preko 150 godina staro drveće u Bonsai Houseu te baobabe i vanilija orhideje, biljke mesožderke, kaktuse, tropsku paprat i palme, kao i razne vrste trava…

 

Nong Nooch Tropical Botanical Garden, Tajland

Valeriy Evlakhov Dreamstime.com

Smješten dvadesetak minuta vožnje od Bangkoka, Nong Nooch Tropical Botanical Garden u Pattayi smatra se najvećim i najljepšim botaničkim vrtom u jugoistočnoj Aziji. Ovdje se nalaze tematski vrtovi inspirirani raznim dijelovima svijeta – francuski i rimski vrt, tradicionalni azijski tropski vrt, vrt s kaktusima i sukulentima, mravlji toranj, leptirovo brdo, dolina s cvijećem i mnogi drugi. Vrt se konstantno razvija i raste, uvodeći u svoju ponudu nove ideje i biljke. Posebna se pozornost posvećuje edukaciji te očuvanju i širenju ugroženih biljnih vrsta, kao i istraživanju i zaštiti najveće kolekcije palmi na svijetu i najraznolikije zbirke orhideja na Tajlandu, ali i ostale tropske flore i faune.

Imkenneth Dreamstime.com

U sklopu vrta posjetitelji mogu prisustvovati religijskim ceremonijama, demonstracijama borilačkih vještina (Muay Thai boks), a mogu pogledati i spektakl sa slonovima (po kojima je vrt osobito poznat) te tradicionalne tajlandske kostimirane predstave s glazbom i plesom. Osim šetnje kroz raskošno uređene cvjetne aleje, posjetiteljima su na raspolaganju i dva restorana, mini zoološki vrt te hotel s bazenom i tajlandskim kućama za najam.

 

Jardim Botânico do Rio de Janeiro, Brazil

@mvteitou

Ispod obronaka Corcovada, u botaničkom vrtu Rio de Janeira buja preko 6500 vrsta tropskih i suptropskih biljaka i drveća. Vrt je 1808. godine osnovao John VI. od Portugala, a za javnost je otvoren 1822. Prvobitna svrha ovog vrta bila je da se nove biljke, poput čaja, klinčića, muškatnog oraščića, papra i cimeta, uzgajaju u njemu kako bi se aklimatizirale na brazilsko podneblje. Danas vrt predstavlja odlično mjesto za upijanje ljepote amazonskih, ali i stranih biljaka i cvijeća. Po jezeru plutaju masivni lopoči, a vrt posjeduje i zavidnu zbirku s 3000 primjeraka od 600 različitih vrsta orhideja te japanski vrt.

@elissandrica

Ovdje možete pronaći i drvo kakaa, gume te posebno drveće abricó-de-macaco, s cvijećem oštrog mirisa i plodovima veličine nogometne lopte te više od 900 vrsta palmi. Od ulaza u vrt prema njegovoj unutrašnjosti vodi poznata i dojmljiva, 750 metara duga aleja sa 134 Roystonea palme, visoke i do 30 metara.

 

Keukenhof, Nizozemska

Keukenhof_Nizozemska

Spomenuti Nizozemsku i cvijeće u jednoj rečenici prvenstveno će nas asocirati na tulipane! Kaukenhof park smješten u mjestu Lisse, eksplozija je boja i mirisa u kojoj „sudjeluje“ sedam milijuna raznobojnih tulipana, ali i ostalog cvijeća, poput zumbula, narcisa, karanfila, irisa, ljiljana… stvarajući nevjerojatne, bajkovite prizore. Tijekom dva mjeseca koliko je otvoren – od sredine ožujka do sredine svibnja – u vrtu se održava preko 30 izložbi cvijeća, a poseban je doživljaj cvjetna parada koja se priređuje jednom godišnje.

Keukenhof_Nizozemska

Keukenhof se sastoji od nekoliko vrtova, uređenih drugačijim cvjetnim mozaikom, te četiri velika tematska paviljona. Za djecu se organiziraju zabavne potrage za blagom, izložba malih životinja, šetnja kroz labirint od živice, a za produljeni izlet možete unajmiti bicikl ili brodić i istraživati okolna područja s nepreglednim poljima tulipana.

 

Okayama Korakuen, Japan

Japan National Tourism Organization

Izgradnju ovog jedinstvenog vrta naredio je daimyo (feudalni vladar) Ikeda Tsunamasa, davne 1687. godine. Vrt Okayama Korakuen završen je 1700., a služio je za primanje važnih gostiju. Nakon što je vlasništvo 1884. preneseno na Okayama prefekturu, vrt je otvoren za javnost. Ovo prelijepo mjesto, s opuštajućim ozračjem i zelenilom, zatvara pogled prema ostatku grada, a svakim novim skretanjem otvara nove vidike. Savršeno uređeni travnjaci i brežuljci ukrašeni su jezercima, kućicama i potočićem koji uzima vodu iz obližnje rijeke Asahi, dok se na centralnom jezeru Sawa-no-ike nalaze tri otočića.

@annepannecke

Za vrijeme šetnje vrtom posjetitelji mogu uživati u pogledu na razne vrste drveća, poput borova, javora, šljive te, naravno, više vrsta drva trešnje, a vidjet će i mala polja riže i plantaže čaja. Tu se nalazi i različito cvijeće, poput Satsuki azaleja, japanskih irisa, te prelijepih kamelija.

 

Kirstenbosch National Botanical Garden, JAR

Alice Notten Kirstenbosch NBG

Smješten na istočnim padinama planine Table u Cape Townu, ovaj botanički vrt osnovan je s namjerom očuvanja jedinstvene južnoafričke flore. Jedan je od rijetkih sličnih vrtova u kojem se nalaze samo autohtone biljne vrste, a smatra se najljepšim vrtom u Africi te se nalazi na popisu UNESCO-ove svjetske baštine. Ovdje se mogu vidjeti zanimljive vrste (fynbos, protea, cycad), a najpoznatija cvjetna vrsta svakako je prelijepa rajska ptica (strelicija), čija je žuta verzija nazvana Mandelino zlato.

@nathant_123

Park je dom tisućama vrsta biljaka, poznatom drvu baobab, ali i raznim „korisnim“ biljkama koje se istražuju u medicinske svrhe. Vrt je savršeno mjesto za trekking, budući da ima kilometre staza, a idealan je i za popodnevni odmor ili piknik u prirodi. U parku obitavaju i brojne vrste ptica, a ljubitelji cvijeća mogu kupiti biljke koje im se svide za uzgoj kod kuće.

Tekst: Petra Rožman

Međunarodni sajam turizma PLACE2GO, najveći turistički sajam u Hrvatskoj ove se godine održava osmi put. Dosad se etablirao kao festival koji slavi putovanja i njihov blagotvorni utjecaj na tijelo i um putnika i onih koji će to tek postati. Posjetitelji imaju priliku upoznati se s brojnim svjetskim destinacijama, ostvariti popuste na putovanja, osvojiti brojne nagrade te iz prve ruke čuti iskustva brojnih svjetskih putnika. Bio on udaljen nekoliko sati vožnje ili dva dana leta, svoj PLACE2GO svatko može otkriti na sajmu koji će se održati od 15. do 17. ožujka u Areni Zagreb.  Prvi dan rezerviran je samo za akreditirane poslovne posjetitelje, a dodatne informacije saznajte na službenoj web-stranici: www.place2go.org
LifestylePutovanjaNajljepše cvjetne destinacije za svaku sezonu - ovo je 10 najprivlačnijih botaničkih...

Omiljeni Kinder Pingui odsad i u obliku torte kojoj nitko neće moći odoljeti!

Rijetko koja slastica toliko je legendarna kao što je to Kinder Pingui, jednostavna mliječno-čokoladna kremasta pločica koja je davnih dana osvojila javnost. Ovaj omiljeni...

Odmah smo poželjeli komade iz nove kolekcije hrvatskog brenda Eloo

Modni brend Eloo, još jednom nas podsjeća da eleganciju ne moramo zanemariti kada se temperature spuste ispod nule. Ekološki održive kreacije dizajnerice Ivane Ravlić,...

Facebook

85,763FanovaLajkaj

instagram