I tako, Europsko prvenstvo za Hrvatsku je gotovo, svi su se vratili svojim životima. Neki su se vratili doma ženama čiji je život vjerojatno izgubio smisao sad kad ne mogu više muževima tako intenzivno prati dresove. Neki su identificirani kao akteri herojskog čina iz Saint-Étiennea pa su privedeni gdje je herojima takve vrste i mjesto – u policijske postaje. Neki su se, možda, vratili kreditima koje su podigli da bi uopće mogli doći bodriti Vatrene. Neki su, sigurno, otišli na luksuzne odmore, a neki su, bome, s istih protjerani kamenjem.

Koliko je bio ozbiljan slavni huliganski napad kamenjem na vilu na Ugljanu u kojoj je odmarao Ivan Rakitić s obitelji, i je li slučaj „medijski prenapuhan“ ili se pak radi o „terorizmu“ kako to dramatično kaže izbornik Čačić – i dalje ne znamo, ali to nije ni bitno jer znamo neke važnije stvari.

Prvo, bio slučaj prenapuhan ili ne, vi ne biste voljeli doći u New York, Pariz, Peckham ili Ogorje Gornje na odmor pa da vas netko zaspe kamenjem, pogotovo kad ste s jako malom djecom. Pri tome uopće nije bitno jesu li djeca u trenutku napada bila u kući. Ako i nisu, mogla su biti.

Drugo, to što se dogodilo obitelji Rakitić možda nije terorizam u smislu na koji smo u zadnje vrijeme, nažalost, navikli, ali teror svakako jest. Dakle, terorizam u smislu koji ne uključuje bombaše samoubojice. Vi ste žrtva terorizma svaki put kada, recimo, netko na vašoj putanji pijan sjeda za volan; kada gradski prijevoz dijelite s ljudima koji su na ratnoj nozi sa sapunom, osobito ljeti; kada Lidija Bačić izbaci novi hit-singl i popratni videospot; kada se vozite noćnom 12-satnom linijom iz Beograda za Split a šofer od početka do kraja putovanja ne ugasi najstrašniji zamislivi megamix opskurnog narodnjačkog zavijanja kakav se, valjda, više ne može čuti ni po kafanskim veselicama zemljoradnika iz Krčmara; kada netko kamenjem zaspe kuću u kojoj odsjedate s obitelji i dvoje vrlo male djece; nastavi niz.

Treće, možda i najbitnije. Nažalost, čini mi se da je čitav događaj, u jednu ruku, iskaz zabrinjavajuće sveprisutne malograđanštine, iste one malograđanštine koja je prije svega par mjeseci odagnala Lea Messija i njegovu obitelj od odmora na Hvaru koji su razmatrali. Sjetit ćete se, tada je jedan genijalni kaštelanski poduzetnik, čiju je luksuznu vilu na Hvaru Messi možda htio unajmiti, rastrubio stvar po svim novinama. „Istina je! Kontaktirali su me njegovi poznanici i pitali je li moja vila slobodna na deset dana u srpnju. Dao sam im pozitivan odgovor i još samo čekam konačnu potvrdu.“ – rekao je tada taj očito vrlo neprofesionalni poduzetnik, praveći račun bez krčmara i ignorirajući prvo pravilo poduzetništva kao takvog: ništa nije sigurno bez konačne potvrde, crno na bijelo.

Još gore, nije to jedino poduzetničko – i ne samo poduzetničko, nego i moralno, ljudsko, građansko, kulturološko, civilizacijsko, već kako hoćete – pravilo koje je ovaj nespretni poduzetnik prekršio. Naime, ako ste Leo Messi i voljni ste platiti vreću novca za luksuzno ljetovanje na Hvaru – možda se varam, ali meni se nekako podrazumijeva da pritom računate i na mir i diskreciju – ako ništa drugo, barem od vlastitog stanodavca. Kad bi hoteli izlazili u novine svaki put kad ih bukira neki celeb, nijedan od njih ne bi bilo Hilton.

No, ono što je u cijeloj priči još bitnije… zašto je vijest da Leo Messi dolazi na odmor u Hrvatsku uopće spektakl? Zar imamo toliko nisko mišljenje o sebi i svojoj domovini da trebamo padati u nesvijest svaki put kada neka A-zvijezda odluči istražiti sve ljepote koje Hrvatska ima za ponuditi? Zar mislimo da nemamo što ponuditi zvijezdama poput Messija? Zar Hvar nije već profiliran kao svjetski poznato ljetovalište koje su već posjetile mnoge svjetske megazvijezde? Nadalje, mislite li da bi vijest da će Messi možda bukirati apartman u, štajaznam, londonskom Savoyu napunila naslovnice svih britanskih portala? Mislite li da bi takva vijest uopće dospjela u novine, osobito od strane samog Savoya? Ne bi, dragi čitatelju, jer Ujedinjenom Kraljevstvu  nije senzacija da ga posjeti jedan Leo Messi, a neće biti senzacija čak ni kad UK izađe iz EU!

Nažalost, izleda da smo mentalitetom još daleko od društva u kojem vijest o posjeti A-zvijezde nije vijest (ili barem ne toliko bombastična), a kamenovanje nečijeg prebivališta nije „prenapuhana medijska priča“ nego prvorazredan skandal – bez obzira na aktere i motive. Uostalom, šta si je taj Rakitić umislio, tko je on i šta je uopće došao na Ugljan? Neka se vrati odakle je došao!

Ako je iz ovoga potrebno izvući zaključak… pa, zaključimo da će Leo Messi, a bome i Ivan Rakitić, u dogledno vrijeme najvjerojatnije izbjegavati Hrvatsku u širokom luku.


Autor: R.A.

Foto: wikipedia


Čitajte svaku srijedu kolumnu Ribanje i ribarsko prigovaranje koja će za vas analizirati društvene anomalije.