Spadate li u vježbače rekreativnog tipa, odnosno u one kojima odlazak na treninge predstavlja borbu s motivacijom uz prekidanje i ponovno polaženje par puta godišnje, vjerojatno ste barem jednom u životu nasjeli ili ozbiljno planirali kupiti spravice koje će navodno stimulirati mišiće bez vašeg truda i u jako kratkom vremenu dovesti do odličnih rezutata. Naravno, stvarnost je nešto drugačija i čarobni štapić ne postoji pa je ta spravica vjerojatno negdje u kutku sobe i skuplja prašinu…

No, jeftine reklame proizvoda za vježbanje koje viđate na televiziji nikako ne bi smjele ostaviti negativan dojam na sva pomagala koja će vas itekako odvesti u pravom smjeru kada je vježbanje u pitanju. Je li vam se ikada dogodilo da vježbate i uporni ste, ali rezultata nema? Razlozi tome mogu biti brojni, no jedan od onih češćih nepravilno je izvođenje vježbi te izvođenje vježbi u kojem ne razmišljate koje mišiće aktivirate.

Upravo potonje problem je s kojim se mnogi susreću, a i profesionalci na tom polju priznat će da je potrebno malo vremena dok ne usuglasite izvođenje vježbi s načinom razmišljanja o tome koje mišiće aktivirate. To je svakako proces koji može potrajati, no zahvaljujući fitness klubu Ludilo, imala sam priliku iskušati spravicu koja me oduševila i koja bi mnogima mogla pomoći da „ubrzaju“ rezultate.

Riječ je o Compexu, elektrostimulatoru  koji ciljano djeluje na određenu skupinu mišića te ih aktivira na način na koji ne možete sami postići. Laički objašnjeno, nakon više od pola godine treniranja i to barem četiri puta tjedno, računala sam na to da su neke upale mišića, barem one ozbiljnije, daleko iza mene. To se promijenilo onaj dan kad sam bez nekih pretjeranih očekivanja isprobala Compex i to na bedrima te se sutradan probudila s jednom od jačih upala ikad. Naravno, bilo je očito – još ne znam dobro aktivirati mišiće pri izvođenju vježbi.

O brojnim prednostima ove spravice za rekretivne vježbače, ozbiljnije sportaše, ali i one koji imaju određena ograničenja ili zdravstvene boljke porazgovarali smo s Alemom Ćatićem, vlasnikom fitness kluba Ludilo koji u svojoj ponudi nudi i vježbanje, odnosno tretmane s Compexom.

  Najbolje vježbe za zategnutu i oblikovanu stražnjicu

Na kojem principu radi Compex?

Compex radi na principu elektrostimuliranja motoričkih živaca mišića kako bi ih pokrenuo na rad. Ono što inače radimo mozgom, to jest voljno, kod Compexa se radi kroz mišične stimulatore. U pravilu kada šaljemo signal iz mozga šaljemo ga ujedno i s jednom blokadom kako bi se zaštitio mišić. Najviše iz razloga što ga je strah kako će ta kontrakcija djelovati na mišić. Kod elektrostimulacije ta blokada ne postoji, stoga signal koji šaljemo u potpunosti iskorištava maksimalnu potenciju mišića.

  U formi i na godišnjem odmoru - vježbajte u bazenu ili moru

Kome je prvenstveno namijenjen i koji je osnovni cilj korištenja Compexa?

Compex je namijenjen svima kojima nije zabranjeno koristiti elektrostimulaciju.

– Dakle kod djece se elektrostimulacija koristi kod naglog izrastanja kostiju pa kako bi se pomoglo mišićima pratiti taj rast,

– može se koristiti protuupalno poslije treninga, ubrzati proces oporavka, protjerati laktate brže van iz mišića,

– može se koristiti čak i za masažu kod potrebe za opuštanjem ili osvježavanjem mišića,

– može se koristiti kod unapređivanja treninga kako bi se dodala još jedna dimenzija samom treningu i dobili još bolji rezultati,

– može se koristiti nakon određenih ozljeda, prijeloma i sličnih stvari u procesima oporavka. Najčešće se koristi kod atrofije mišića.

Postoji jako puno dobrobiti koje se mogu izvući iz Compexa i elektrostimulacije!

Kakvu dobrobit od njega imaju i kako ga mogu koristiti ljudi koji se rekreativno bave tjelovježbom (3-4 x tjedno)?

  Ovo su namirnice koje povećavaju salo na trbuhu

Dobrobit od Compexa za osobe koje već vježbaju 3-4 puta tjedno mogu biti razne, od same masaže poslije treninga kako bi se što više smanjili upalni procesi, do korištenja unutar treninga kako bi se pojačao trening. Ili jednostavno ako netko želi posebno raditi na nekoj skupini mišića kako bi se izrazila, pojačala ili još više osposobila.

 Postoje li osobe koje ga ne smiju koristiti?

Ne smiju ga koristiti osobe koji imaju pacemaker, trudnice, osobe koje pate od epilepsije, isto tako, kod svježih rana ne smije se koristiti.

Koliko puta bi se Compex trebao koristiti na tjednoj razini za željeni učinak i u kojem vremenskom periodu?

Ovisno kako za koji dio tijela i kako za koju skupinu mišića. Ali ako se ciljano želi postići nešto na određenoj skupini onda  maksimalno 3 puta tjedno samo ta skupina. Compex je izvrstan za puno stvari, od aktivacije mišiće koji su možda neaktivni do bržeg oporavka nakon treninga ili ozljede, a mogu ga koristiti skoro svi!

 

 

Fitness klub Ludilo pratite na Facebooku i Instagramu, a ovdje i ovdje provjerite recenzije njihovih programa vježbanja koji vas u jako kratkom roku mogu odvesti do zavidnih rezultata!