Najromantičniji otok na svijetu nalazi se u Lijepoj Našoj: Ovog ljeta i vi se zaljubite u Galešnjak

Otočić koji je svojim oblikom ukrao srce mnogima.

Jadran obiluje prekrasnim uvalama, plažama i brojnim otocima, a jedan od najsimpatičnijih, koji je ujedno i prepoznatljiv simbol hrvatske morske obale, otočić je Galešnjak, mnogima znan i kao Otok zaljubljenih. Zbog svog specifičnog oblika srca Galešnjak je postao prepoznatljiv otočić naše obale diljem svijeta, a često ga se koristi u različitim turističkim kampanjama Lijepe Naše.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Smiles (@smiles.oficial)

Prvi puta je pažnju svjetske javnosti privukao 2008. godine kada ga je Google Earth proglasio jednim od nekoliko prirodnih srcolikih fenomena, a nije njegovoj promociji odmogla ni činjenica da je Beyonce zajedno sa suprugom Jay-Zijem na ovom mjestu proslavila svoj 39. rođendan!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli NEWS12 ONLINE (@news12online)

Inače, radi se o nenaseljenom otočiću smještenom u Pašmanskom kanalu, dakle u zadarskom arhipelagu. Ovaj maleni otok bio je naseljen prije više od 7000 godina, a danas ga je moguće posjetiti samo barkom ili brodom, a mnogi to i čine. Proglašen je za najromantičniji otok svijeta, pa ne čudi što se mnogi parovi odlučuju barem jednom u životu kročiti na njega.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Julien Duval (@julienduvalphoto)

Povijesno gledano, smatra se kako su još prije 3.500 godina Galešnjak nastanjivali maslinari, a ta je premisa izvedena iz činjenica da je u podmorju koje okružuje taj otok pronađeno obilje koštica maslina koje su najstarije u Jadranu te datiraju točno oko 3.500 godina u prošlost. Kasnijim istraživanjem pronađeno je u podmorju koje okružuje Galešnjak još dokaza da su otok nekoć nastanjivali ljudi. Naime, pronađene su kamene konstrukcije zgrada i temelji kuća, a koje su se nekoć, kada je morska razina bila oko 5 metara niža no danas, nalazile na kopnu tada većeg Galešnjaka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ΛV BOSS (@a.v_b.o.s.s)

Iako danas na njemu više nema turističke ponude, a jedine osobe koje na njega kroče su one koje se namjenski odvaže na put brodom kako bi posjetile „Hrvatski otok ljubavi“, Galešnjak i dalje apsolutno fascinira i ljepotom i svojom poviješću. Nisko mediteransko raslinje pokriva cijeli otok, a prekrasno tirkizno more besprijekorne čistoće okružuje ga sa svih strana. Mir, tišina i fotke iz zraka su ono što privlači posjetitelje na Gelašnjak, a nama se čini kako ne postoji idealnije mjesto za stvaranje romantičnih uspomena na moru. Ako se stoga ove godine nađete u Zadru ili pak na Pašmanu, razmislite da ga i vi posjetite.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tomislav Marković (@tomislav0212)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli AIRLENS (@airlensdrone)

PutovanjaHrvatskaNajromantičniji otok na svijetu nalazi se u Lijepoj Našoj: Ovog ljeta i...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram