Jadranski otok cvijeća: Jeste li već posjetili čarobni Ilovik?

Još jedan dragulj naše obale koji ćemo uvrstiti na must-visit listu.

Tražite li mjesto za odmor daleko od buke i vreve te mase turista, vrijeme je da se upoznate s ljepotama jednog našeg sićušnog jadranskog otočića – Ilovika. Ovaj malen, ali neobično lijep otok u sebi nosi rustikalni štih Mediterana kakav je nekoć bio, a omiljeno je odredište nautičara. Tirkizno plavo more koje ga okružuje sa svih strana, bogat podvodni svijet, ali i bujno zelenilo otoka prizivaju ljude da ga posjećuju u sve većim brojevima, pa je sada pravo vrijeme da se uputite na njega i upoznate ga dok još nije postao kompletna Instagram senzacija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ilovik_moments

Za početak je važno reći da se Ilovik nalazi na sjevernom Jadranu, nedaleko Malog Lošinja, a prepoznatljiv je po brojnim sortama cvijeća i raslinja koje na njemu uspjevaju. Ovaj najjužniji otočić lošinjskog otočja tako je znan i kao „hrvatski otok cvijeća“, a poseban je i po tome što na njemu živi tek stotinjak stanovnika u jednom naselju, a na samom teritoriju otoka nema niti jednog jedinog automobila!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @ilovik_moments

Sve staze na Iloviku su pastirske i makadamske, a svuda oko njih rastu nasadi maslina, ružmarina, kadulje i smilja, pa je zrak uvijek bogat mirisima. Mješavina morske soli, začina i mediteranskog cvijeća ovdje se isprepliće u pravu rapsodiju mirisa, pa nije ni čudo da se ovaj otočić naziva i otokom vitalnosti koji je dugo bio poznat po tome što su na njega dolazili respiratorni bolesnici, a sve ne bi li si na Iloviku pročistili pluća.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lošinjski muzej (@losinjskimuzej)

Sam otok ima tek 5,5 kilometara kvadratnih i lako ga se može preći u samo sat vremena hoda. Ipak, iako je njegova veličina malena, on nudi obilje sadržaja i ljepota. Osim savršeno čistih uvala za kupanje i lijepo uređenih plaža, tu su i šumski puteljci kojima možete istražiti otočić, a i dva stoljetna stabla eukaliptusa. Osim prirodnih ljepota, zanimljiva je i činjenica da je ovaj otok bio naseljen već u antičko doba, pa se na njemu mogu pronaći stari mozaici, ruševine i suhozidi, a nedavno su u uvali Paržine pronađeni ostaci antičkog broda starog oko 2200 godina!

Najlakši naćin za doći do Ilovika je barkom s Malog Lošinja, a vožnja traje samo 10 minuta. Osim Ilovika, u blizini se nalazi i Sveti Petar, još jedan maleni otok vrijedan vaše pažnje. Naime, ovaj nenaseljen otočić može se pohvaliti jednom od najljepših Fortica na Jadranu, jer iz njezinih zidova izrastaju i proviruju goleme tropske palme.

Dakle, povijest, priroda i morske radosti na ovom se otočju spajaju u jedno, pa zašto i vi ne biste posjetili Ilovik i Sveti Petar prvom prilikom? Zasigurno ćete i sami ostati opčinjeni ljepotom mediteranskih prizora i mirisa koji vas ovdje okružuju sa svih strana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ilovik_moments

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Croatia’s travel Guide (@cro2go)

PutovanjaHrvatskaJadranski otok cvijeća: Jeste li već posjetili čarobni Ilovik?

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram