Kasnoljetni desert od šljiva morate isprobati. Raskošnog je i sočnog okusa

Slastica koja se priprema za čas posla, a razvedrit će vam svaki dan.

Nakon što smo cijelog ljeta uživali u okusima svježih lubenica, dinja i nektarina, polako se na naše jelovnike uvlače i jesenske namirnice i voćke – poput šljiva. Šljive su vanserijski zdrava voćka koju je najbolje konzumirati na vrhuncu sezone, krajem kolovoza i tijekom rujna, a s obzirom da ih se sada može kupiti na svakom uglu, odlučili smo vam predstaviti jedan sočan i jako ukusan desert gotov za čas posla, a u kojem su glavna zvijezda upravo šljive.

Radi se o malo izmijenjenoj verziji cobblera, odnosno složenca. Obično složenci imaju mrvičasto tijesto koje služi kap posip po voću, a ovaj recept pak nudi izmijenjenu, ali jednako finu opciju tijesta sa slatkim vrhnjem, zbog čega je ono meko, glatko i izdašno. Zapravo se radi o kombinaciji složenca i tijesta za buhtle koje služe kao desertni ‘krov’ za neodoljivu kremu od šljiva.

Isprobajte sami napraviti ovu poslasticu te se uvjerite da je vrlo izdašna, ukusna i jednostavna – prava esencija jesenskog comfort fooda kakva nam treba za ove kišne dane.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mamalu Kitchen (@mamalukitchen)

Slatki složenac od šljiva

Sastojci:

  • 10 velikih svježih šljiva narezanih na kockice i bez koštica
  • 1/3 šalice smeđeg šećera
  • Pola šalice naribanih jabuka
  • 3 žlice kukuruznog škroba
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šalica brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • Pola žličice soli
  • 1/3 šalice bijelog šećera
  • 8 žlica neslanog maslaca (hladan i tvrd maslac)
  • 2/3 šalice slatkog vrhnja
  • Sladoled od vanilije (po želji uz posluživanje)

Postupak pripreme:

  • Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Dok se ona grije, u velikom loncu pomiješajte šljive, smeđi šećer, naribanu jabuku, kukuruzni škrob i cimet. Možete po želji dodati malo konjaka ili ruma, no nije obvezno. Pomiješajte sve skupa i na laganoj vatri čekajte da se šećer otopi, šljive omekšaju te da se okusi lijepo prožmu.
  • Za to vrijeme, u zdjeli za mješanje pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i bijeli šećer. Dodajte zatim maslac i sve povežite. Smjesa ne treba biti glatka. Zatim dodajte smjesi još i slatko vrhnje te sve s vilicom grubo povežite dok ne dobijete glatko tijesto.
  • Preselite zatim smjesu sa šljivama u posudu za pećenje u pećnici (recimo vatrostalna) i na nju zatim uz pomoć žlice grabite tijesto i stavljate ga na smjesu od šljiva. Sve posipajte s 1 žlicom šećera, a možete na vrh dodati i listiće badema.
  • Pecite dok tijesto ne dobije divnu zlatnu boju te dok tekućina od šljiva ne počne kipjeti. Sveukupno oko 45 minuta. Poslužite toplo uz kuglicu šlaga ili sladoleda.

GastroReceptiKasnoljetni desert od šljiva morate isprobati. Raskošnog je i sočnog okusa

Facebook

100,860FanovaLajkaj