Malo koji američki recept za slastice volimo onoliko koliko volimo sočne, čokoladne i pomalo ljepljive browniese. Ti neodoljivi mekani čokoladni kolači s dodacima po izboru oduvijek su naš omiljeni izbor comfort fooda, a ove jeseni ih pripremite na jedan novi, dekadentan način.
Naime, ništa neće naglasiti bogat okus čokolade u onoj mjeri u kojoj će to učiniti sol, pa se tako u ovom receptu kombiniraju slani i slatki satsojci za maksimalni užitak za nepce. Hrskavi slani pereci, bogata karamela i uvijek zavodljiva čokolada spajaju se ovdje u rapsodiju okusa i tekstura koje se nećete moći zasititi.
Recept pronađite u nastavku, iskušajte ga i uvjerite se kako se radi o savršenom desertu za kišne, vjetrovite dane kada želite odmarati i pronaći utjehu u onome što se nalazi na vašem tanjuru.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Brownies s perecima i karamelom
Sastojci:
- 150 g pereca, ja sam koristila Kviki perece
- 90 g maslaca, otopljen
- 185 g maslaca
- 190 g tamne čokolade (65% kakaa)
- 225 g šećera
- 3 jaja L veličine
- žličica ekstrakta vanilije
- 30 g kakaa
- 90 g glatkog brašna
- 60 ml vode
- 200 g šećera
- 80 ml vrhnja za šlag
- 90 g maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica soli
Postupak pripreme:
- Za početak, perece stavite u sjeckalicu te ih usitnite. Kada ste usitnili perece prebacite ih u posudu. Maslac rastopite te ga dodajte usitnjenim perecima. Dobro promiješajte kako vam ne bi ostalo suhih dijelova. Pripremite posudu za pečenje tako da joj dno i rubove obložite papirom za pečenje kako bi kasnije lakše izvadili kolač. Utisnite podlogu od pereca na dno te je poravnajte.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Čokoladu izrežite na manje komadiće jednake veličine, a maslac na kockice. Oboje otopite na pari. Rastopljenoj smjesi dodajte šećer pa pjenjačom sve dobro povežite. Sada dodajte jaje po jaje miješajući pjenjačom između svakog dodavanja. Potom dodajte aromu vanilije. Na kraju umiješajte kakao i brašno. Špatulom sve dobro povežite. Smjesa će biti kompaktna i sjajna.
- Smjesu prebacite u pripremljen kalup i pecite 30-ak minuta. Provjerite je li kolač gotov tako da gurnete u sredinu kolača čačkalicu. Treba izaći malo vlažna, a najbolje je provjeriti u kojem je stadiju kolač već nakon 20 minuta pečenja, jer je jako bitno ne pretjerati i ne presušiti browniese.
- Za karamel pripremite sve sastojke kako bi vam bili nadohvat ruke. U manji lonac na jaku vatru stavite vodu i šećer. Nakon par minuta primijetit ćete mjehuriće. Sada pažljivo promatrajte boju šećera. U određenom trenutku će početi tamniti. Šećer treba potamniti kako bi okus bio intenzivan, ali ne smije previše potamniti jer će karamel biti gorak. S obzirom na to da se ovo događa u svega nekoliko sekundi trebate brzo maknuti lonac s vatre. Vodite se time da čim primijetite da vam šećer poprima tamniju boju, nakon par sekundi dignite lonac s vatre.
- Odmah nakon što ste makli lonac, u laganom mlazu dodajte vrhnje za šlag. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Vrhnje će u dodiru s vrućim šećerom pjeniti. Samo nastavite s miješanjem. Sada dodajte maslac sobne temperature iskidan na kockice. Vratite na vatru uz miješanje pjenjačom dok vam još jednom ne prokuha, oko minutu do dvije. Dodajte ekstrakt vanilije i sol. Karamel je prvo tekući, no stajanjem će se stisnuti. Najbolje ga je prvo ohladiti na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u hladnjak. Kad se stisnuo i postao gust dodajte ga browniesima te ga razmažite po vrhu.
- Kada ste pripremili browniese, narežite ih na kocke i poslužite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.