Malo koji začin nas u toj mjeri asocira na božićne praznike i blagdanske zakuske kao što je to slučaj s cimetom. Cimet je začin koji i mirisom i okusom automatski podsjeća na medenjake, slatke božićne keksiće, ali i neke malo dekadentnije kolače poput ove cimet pite za koju vam danas donosimo recept. Mekana, jednostavna za pripremu i provjereno jako ukusna, ova zimska kremasta pita u slojevima kreme i biskvita oduševit će vaše nepce ovih blagdana.
Medena zimska cimet pita
Sastojci:
Za kore:
- 1 šalica (velika) šećera
- 3 pune žlice meda
- 2 jaja
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 ravna žlica cimeta
- između 400 i 500 grama glatkog brašna
Krema:
- 1/2 l mlijeka
- 5 žlica gustina
- 6 žlica šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 250 g maslaca (ili margarina)
Postupak pripreme:
- Sve sastojke za kore, osim brašna, staviti u posudu pa na vatru, miješati da dobijete lijepu, zlatnu boju, tj. da se uprži. Skinuti s vatre i skoro do kraja ohladiti. Medena smjesa će još dosta potamniti dok se hladi. Dodati brašno i zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se odmori oko sat vremena.
- Podijeliti na tri dijela i peći tri kore na obrnutoj strani protvana (onog većeg), na papiru za pečenje. Ovo tijesto je specifično jer se dosta lijepi. Dakle, potrebno je biti oprezniji, odnosno posipati brašnom malo češće. Kore peći na 180-200 stupnjeva nekoliko minuta. Kada se kore vade, jako su mekane, a ubrzo će se stvrdnuti i izgledati suho – no ne brinite, krema će ih kasnije omekšati.
- Staviti 2/3 mlijeka da prokuha sa šećerom. U to ukuhati škrobno brašno umućeno s ostalim mlijekom i vanilin šećerom. Miješati da ne nastanu grudice. Kuhati nekoliko minuta (zbog škrobnog brašna). Ohladiti i zatim dodati otopljeni maslac i sve povezati te premazati kore.
- Posložiti u redovima kore i kremu, staviti na hlađenje pa narezati na kocke i posuti kolač za kraj štaub šećerom i cimetom.
View this post on Instagram