Počinje devetnaesti ZagrebDox, saznajte koji vas fantastični dokumentarci čekaju

Devetnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 26. ožujka do 2. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema.

U osam festivalskih dana publiku očekuje ukupno 116 filmskih naslova, a Festival će u nedjelju u 20 sati otvoriti projekcija filma Fantastičan stroj, koji je na ovogodišnjem Sundanceu osvojio posebno priznanje žirija, a nagrađen je i na Berlinaleu. Riječ je o provokativnoj analizi ljudske zaluđenosti sobom i uokvirivanjem svijeta očima kamere. Redatelji Axel Danielson i Maximilien Van Aertryck s pomoću nevjerojatne lepeze arhivskih snimaka stvorili su simboličku studiju kinematografije i društvene povijesti koju stvara: kakve su posljedice izloženosti milijardama slika koje se natječu za našu pozornost? Projekciji će prisustvovati redatelj Van Aertryck.

Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat ove se godine u međunarodnoj konkurenciji natječe dvadeset naslova, a jednak je broj filmova i u regionalnoj konkurenciji. Očekuje nas i bogat službeni program, a uz publici već dobro poznate kategorije kao što su „Stanje stvari‟, „Biografski Dox‟, „Majstori Doxa‟ i  „Teen Dox‟, na ovogodišnjem ZagrebDoxu ponovno ćemo gledati filmove iz iznimno popularnih programa „Glazbeni globus‟ i „Happy dox‟, a uvedena je i nova programska kategorija „Green Dox‟, u sklopu kojeg će se prikazati dokumentarci koji se bave neizbježnom suvremenom temom ekologije.

U sklopu programa Retrospektive održat će se Autorska večer s Igorom Bezinovićem, koji će nas provesti kroz izabrane kreativne meandre njegova dosadašnjeg opusa. Budući da se ove godine obilježava 15. godina od osnutka HAVC-a, u okviru programa H-15 prisjetit ćemo se nekih od najomiljenijih dobitnika nagrade publike s prethodnih ZagrebDoxova, a povodom 70. rođendana Zagreb filma u sklopu programa „Dokumentiranje divljine‟ prikazat će se restaurirane kopije četiriju kratkih dokumentarnih filmova o životinjama, budući da su u prvim desetljećima postojanja jedna od specijalnosti Zagreb filma bili popularno-znanstveni filmovi o prirodi koji dosežu razinu tadašnjih najblistavijih svjetskih dometa. Očekuju nas i posebne projekcije filmova Đure GavranaMile TurajlićClaire Billet i Oliviera Jobarda, ali i brojni masterclassovi i paneli, između ostalog i na teme mentalnog zdravlja mladih u doba društvenih mreža, položaju transrodnih osoba u Hrvatskoj, žena u politici i problema izbjeglica.

Fantastičan stroj

ZagrebDox se, kao i prijašnjih godina, osim publici okreće i filmskim profesionalcima posebno osmišljenom, nišnom radionicom naslovljenom ZagrebDox Pro: Dox of War, u kojoj će se kroz predavanja, zajednički i individualni rad autora i njihovih mentora te predavača pokušati iznaći odgovor na krovno pitanje: kako snimiti rat.

Ulaznice u pretprodaji i tijekom festivala mogu se nabaviti na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema (Centar Kaptol, Nova Ves 17), na tiketomatima u predvorju kina i online na www.kaptolcinema.hr.

FotoPR
LifestyleKulturaPočinje devetnaesti ZagrebDox, saznajte koji vas fantastični dokumentarci čekaju

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram