Jeste li znali da Mađarska skriva podzemni tunel s tirkiznom vodom na kojoj možete ploviti?

Mjesto koje kao da je ispalo iz mašte.

Više smo puta pisali o poznatim špiljskim sustavima Hrvatske ili pak Slovenije, no nikada se nismo dotakli susjedne nam Mađarske – što je prava šteta. Naime, Mađarsku svi povezujemo s vinskom regijom Tokaj i prekrasnom Budimpeštom, no većina ne zna da se u toj zemlji nalazi i najveći podzemni sustav špilja i tunela – toliko razgranat da njime možete ploviti čamcem!

Naime, radi se o neobičnoj prirodnoj atrakciji smještenoj u malenom gradiću Topolca, do kojeg vam treba oko dva i pol sata vožnje iz Zagreba. Smješteno u blizini slavnog jezera Balaton, ovo je mjestašce po svemu poprilično obično – no ono što se skriva ispod njega zaista zapanjuje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nagy Gábor (@nagy_gabor_89)

Dakle, ispod Topolca nalazi se najrazvedeniji špiljski sustav na svijetu kao i golemo podzemno jezero zvano Tavasbarlang. Ovaj prirodni fenomen nastajao je, kako znanstvenici tvrde, tijekom desetaka tisuća godina djelovanjem vode na vapnenačke stijene koje se mrve i tope. No, ono po čemu je ovo mjesto toliko atraktivno turistima je činjenica da podzemni, špiljski sustav možete obići ne pješice ili vlakićem, kako je obično slučaj, već čamcem!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Letizia Cagnacci (@let135)

Sam razgled i vožnja brodićem ispod zemlje traju oko pola sata, a voda na kojoj se plovi beskrajno je bistra, hladna i tirkizna, pa ćete zaista imati dojam da ste na nekom mjestu iz bajke. Temperatura vode ostaje stalna tijekom cijele godine te iznosi oko 17-18 stupnjeva Celzijusa. Osim obilaska brodom, špilja nudi i pješačku turu s vodičem, kao i mogućnosti za kupanje. Nije li to fascinantno?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Evgeniia Popova (@evgenyapopovaa)

PutovanjaMeđunarodna putovanjaJeste li znali da Mađarska skriva podzemni tunel s tirkiznom vodom na...

Otvorenje nove zagrebačke kazališne scene

Tijekom večeri, gosti su imali priliku razgledati prostorije novog kazališta, ali i uživati u popularnoj predstavi "Ja, trudnica" Kerekesh Teatra. Predstava je do sada odigrana više od...

Facebook

99,687FanovaLajkaj