Ako tražite zdravu slasticu koja vam svojim kalorijama neće narušiti dijetu ni ugroziti vaše fitness ciljeve, a opet želite uživati u bogatom okusu – imamo pravu stvar za vas. Pronašli smo recept za jednu od najpopularnijih torta svijeta, klasičnu njemačku Schwarzwaldicu, a koja ovog puta dolazi u zdravijem izdanju. Kombinacija čokoladne podloge, cheesecake kreme i dodatka višanja u ovom kolaču oduševljava, a za pripremu vam je potrebno samo 40-ak minuta!
Ono što nas je posebno osvojilo kod ove torte je činjenica da ne sadrži bijelo brašno ni šećer, a možete ju prilagoditi vlastitom ukusu dodavanjem voća po izboru – od bobičastog voća pa sve do marelica. Recept pročitajte u nastavku.
Zdrava Schwarzwald torta
Sastojci (za kalup od 22 cm):
Sastojci za tijesto:
- 3 jaja
- 100 g tamne čokolade
- 35 g maslaca
- 35 g heljdinog brašna
- pola žličice praška za pecivo
Sastojci za kremu:
- 500 g svježeg posnog sira
- 40 ml grčkog jogurta
- 100 ml slatkog vrhnja
- 1 i pol vrećicu želatine u prahu
- 5-6 žlica meda ili javorovog sirupa
- 1 mahunu vanilije ili malo vanilije u prahu
- koricu i sok 1 limuna
- 350 g očišćenih višanja ili 1 kompot od višanja
- 50 g tamne čokolade za ukrašavanje
Postupak pripreme:
- Jaja pjenasto umutite i za to vrijeme otapajte čokoladu i maslac na pari. Čokoladu malo ohladite pa ulijevajte u jaja i cijelo vrijeme mutite pjenjačom. Pripazite da čokolada nije pretopla, da jaja ne koaguliraju i da se ne pretvore u kajganu. Na kraju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Pecite 10-ak minuta na 170 stupnjeva. Provjerite čačkalicom je li pečeno, izvadite iz pećnice i malo ohladite.
- Ako koristite kompot, ocijedite višnje. Možete sačuvati sok i njime natopiti biskvit. Nemojte upotrijebiti sav sok, kako podloga ne bi bila premokra. Višnje gusto poslažite po biskvitu. Pjenjačom ili mikserom istucite svježi sir, jogurt, med i vaniliju. Dodajte limunovu koricu i sok.
- Namočite želatinu u vodi, po uputi s vrećice. Zagrijte slatko vrhnje pa u njemu zatim otopite želatinu. U tankom mlazu lijevajte otopljenu želatinu u kremu, tucite pjenjačom i izjednačite. Prelijte ili rasporedite žlicom po višnjama, kako se ne bi digle s biskvita.
- Stavite u hladnjak i kad primijetite da se površina već malo stegnula, posipajte nasjeckanom čokoladom. Hladite par sati i potom poslužite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.