Pumpkin Spice sezona je krenula: Obilježit ćemo je ovom štrudlom

Hrskavi okus jeseni.

Ovaj je rujan topao i čini se kako je bablje ljeto ovog mjeseca pokazalo svoje najljepše lice, no činjenica je da se okusi, boje i motivi jeseni lagano uvlače u naše živote. Od hladnijih večeri pa sve do jela na bazi jabuka, cimeta i đumbira, jesen je u svim aspektima pred vratima, a mi joj se veselimo.

Otkako je popularni Starbucks prije nekoliko godina lansirao svoju megahit Pumpkin Spice Latte kavu, cijeli svijet je jesen počeo izjednačavati s okusom slatke bundeve, a taj trend nije zaobišao ni Hrvatsku. Baš zbog toga vam u nastavku donosimo recept za mirisnu slatku štrudlu od bundeve iliti buče, a koja oduševljava mekom teksturom punjena i hrskavom koricom izvana.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Stane Zilnik (@stanezilnik)

Slatka štrudla od bundeve

Sastojci:

Za vučeno tijesto:

  • 500 g brašna za vučena tijesta ili glatkog brašna
  • 75 ml biljnog ili suncokretovog ulja
  • 300 ml mlake vode
  • 1 žličica soli
  • ulje za premazati tijesto
  • Nadjev od bundeve:
  • 1 kg bundeve
  • ½ žličice soli
  • 100 g šećera
  • ¼ žličice cimeta

Dodatno:

  • 50 ml ulja za premazati tijesto
  • 100 g rastopljenog maslaca za premazati štrudle
  • šećer u prahu/cimet u prahu

Postupak pripreme:

  • U posudu uspite brašno, sol i ulje pa dodajte mlaku vodu. Ako vam je tijesto presuho slobodno dodajte još vode, a ako se tijesto lijepi dodajte još brašna. Bitno da sve dodajete malo po malo.
  • Umijesite mekano glatko tijesto koje se ne lijepi. Za ovo će vam trebati 15 minuta ako mijesite rukama ili 8-10 minuta ako mijesite kuhinjskim robotom.
  • Oblikujte ga u kuglu, lagano premažite s malo ulja, stavite na tanjur, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odmara oko 30 minuta.
  • Bundevu ogulite, očistite unutrašnjost i naribajte. Posolite i promiješajte pa ostavite 15-ak minuta da pusti vodu. Istisnite rukama višak vode i iscijeđenu bundevu pomiješajte sa šećerom i cimetom (ako ne volite cimet, samo ga izostavite).
  • Odstajalo tijesto prebacite na pobrašnjen stolnjak. Prvo valjkom za tijesto lagano razvaljajte, a zatim ga pažljivo rukama razvucite počevši od sredine prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima.
  • Tijesto tanko razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane. Zadebljane rubove tijesta odrežite (to možete ostaviti i premijesiti za drugu rundu štrudle), a razvučeno tijesto pokapajte uljem te lagano i pažljivo premažite, najbolje dlanovima. Ulje će spriječiti da se tijesto osuši.
  • Na pripremljeno tijesto rasporedite nadjev u tankom, ravnomjernom sloju. Nadjev bi bilo najbolje rasporediti rukama kako bi izbjegli grudice i ravnomjerno rasporedili nadjev po cijelom tijestu.
  • Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto, počevši od šire strane. Tijesto najprije zarolajte s jedne strane do sredine, a zatim isti postupak ponovite i sa suprotne strane.
  • Složite u nauljen lim za pečenje jedan do drugog, bez da ostavljate razmak između komada. Premažite rastopljenim maslacem.
  • Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne dobije lijepu boju i ne bude fino hrskava. Naravno, ako vam je lakše možete koristiti gotove kore za savijaču.
  • Najbolje poslužiti malo prohlađeno i posipano šećerom u prahu i cimetom.

GastroReceptiPumpkin Spice sezona je krenula: Obilježit ćemo je ovom štrudlom

Facebook

99,687FanovaLajkaj