Dolaskom jeseni na našem se jelovniku pojavljuju i sezonske, svježe namirnice. Sočne šljive, kruške i jabuke kombiniraju se s kestenima, a neosporna vladarica naših stolova postaje buča iliti bundeva. Pumpkin everything trend je koji vlada gastro scenom svake jeseni, a ove godine osim cheesecakea od bundeve ili pak juhe od buče pripremamo i pumpkin krafnice – najfinije slatke zalogaje.
Prepoznatljiva narančasta nijansa, začini poput šećera i cimeta te sočnost bučinih biskvita čine kolače s njom neodoljivima, a ovih mjeseci želimo ih jesti u što više verzija. Zbog toga smo za vas pronašli provjereno odličan recept za krafne od buče, a koje su meke i pune okusa – jednostavno savršena poslastica za proslavu dolaska jeseni.
Priprema ne traži prženje u dubokom ulju, pa ove krafnice nisu ni toliko masne ni nezdrave te bismo ih mogli jesti od jutra do sutra.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Krafne od bundeve
Sastojci:
- 220 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 žličice mješavine pumpkin spice začina
- 300 g pirea od bundeve (jedna manja bundeva)
- 3 jaja L veličine
- 180 g šećera
- 160 ml ulja
Postupak pripreme:
Pire od bundeve:
- Bundevu prvo uzdužno prepolovite. Postavite je na lim obložen papirom za pečenje i stavite u pećnicu ugrijanu na 180 stupnjeva da se peče nekih 45 minuta – sat vremena. Kada je bundeva mekana, tada je gotova.
- Bundevi odstranite koštice pomoću žlice. Unutrašnjost bundeve usitnite štapnim mikserom u pire.
Krafne:
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za donuts krafne. Kalup namastite uljem u spreju ili tankim slojem maslaca.
- Brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i začine pomiješajte i ostavite po strani. U posudi od električnog miksera ili zasebnoj posudi pomiješajte jaja, šećer i ulje koristeći nastavak za mikser ili pjenjaču. Sada dodajte pire od bundeve i sve povežite. Na kraju dodajte smjesu s brašnom. Kratko izradite kako bi vam se smjesa povezala. Možete se koristiti nastavkom na mikseru ili špatulom.
- Smjesu za krafne možete stavljati u kalup pomoću žlice ili slastičarske vrećice. Zatim stavite peći krafne 12-15 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Kada su krafnice zlatne i pečene, izvadite ih i umočite u šećer pomiješan s cimetom. Poslužite ih ohlađene na sobnoj temperaturi.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.