Bakina pita od jabuka kao savršeni dodatak jesenskom stolu

Klasik koji uvijek pali.

Obožavamo eksperimentirati u kuhinji i isprobavati pripremu jela iz različitih svjetskih gastronomija, no ponekad je ultimativni comfort food uživanje u klasičnim receptima naših baka. Starinska, tradicionalna jela vraćaju nas u djetinjstvo i podsjećaju na naše korijene, a tijekom jeseni nema boljeg deserta tog tipa od sočne pite od jabuka.

Iako ovaj desert nije nešto originalan i svi smo ga jeli sto puta, uvijek mu se rado vraćamo zbog okusa koji je čista esencija jesenskog užitka – malo cimeta, puno jabuka i šećera te prhko tijesto koje se topi u ustima. Kome treba išta više od toga?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Doris 🍋🌿 (@foodoris_)

Klasična pita od jabuka

Za tijesto:

  • 200 g glatkog pšeničnog brašna
  • 100 g oštrog pšeničnog brašna
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • malo ribane korice limuna

Za nadjev:

  • 7-8 većih kiselijih jabuka
  • 100 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g grožđica (+ tri žlice ruma za namakanje)
  • šaka sjeckanih oraha

Postupak pripreme:

  • Jabuke prvo ogulite i naribajte na grubi dio ribeža ili ih nasjeckajte na sitne kockice. U širu posudu stavite kockicu maslaca, dodajte jabuke, šećer i vanilin šećer te cimet pa lagano pirjajte jabuke dok ne omekšaju i dok ne ishlapi tekućina. Ohladite pa umiješajte sjeckane orahe i namočene grožđice.
  • U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto.
  • Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto pa ga podijelite na dva dijela.
  • Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.
  • Na razvaljano tijesto dodajte nadjev od jabuka pa ga poravnajte žlicom. Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom.
  • Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.
GastroReceptiBakina pita od jabuka kao savršeni dodatak jesenskom stolu

Osvježavajuća panna cotta by Jamie Oliver: Idealan desert za uvod u ljeto

Panna cotta je tradicionalni talijanski desert od slatkog vrhnja, a koji je posebno omiljena poslastica tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Brza i laka priprema, osvježavajući,...

Facebook

99,687FanovaLajkaj

instagram