Galette od jabuka: Najjednostavnija rustikalna pita s okusom jeseni

Brza za pripremu, a neodoljivog okusa.

Francuska galette pita vjerojatno je najjednostavnija pita koju možete napraviti i upravo se zato smatra jednom od najpopularnijih poslastica za bilo koje doba godine. Riječ je, naime, o piti koja će uspjeti čak i onima bez posebnih sposobnosti za ukrašavanje ili slastice općenito. Dovoljno je tek malo spretnosti kako bi se zamijesilo prhko tijesto, mašte kada je u pitanju nadjev i manje od jedne minute za oblikovanje pite.

U proljeće tako galette volimo pripremati uz svježe bobičasto voće, u ljeto s breskvama ili smokvama, a sada u jesen nam je pak najdraža verzija s cimetom i jabukama – tradicionalnim okusima ovog godišnjeg doba. Recept vas čeka u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Karen S Burns (@lavenderandlovage)

Galette pita od jabuka

Sastojci: 

Za tijesto:

  • 210 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g hladnog maslaca
  • 3-5 žlica hladne vode

Za nadjev:

  • nekoliko žlica džema po izboru
  • 3 jabuke
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta

Dodatno:

  • 1 jaje
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • Listići badema

Postupak pripreme: 

  • U posudu prvo stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac, dodajte 3 žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Ne mora biti savršeno glatko, nemojte predugo mijesiti da se maslac ne bi previše zagrijao. Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider da odmara sat vremena.
  • Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Nakon toga tijesto razvaljajte u krug na komadu masnog papira na debljinu od oko 0,5-1 cm. Tijesto po sredini premažite s džemom po želji. Pritom uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog tijesta kako biste ga kasniji lakše mogli preklopiti i zatvoriti.
  • Jabuke narežite na tanke listiće pa ih poslažite po tijestu, pospite ih vanilin šećerom i po želji s malo cimeta. Preklopite rubove tijesta prema unutra. Jaje razmutite i premažite rubove, dodatno ih pospite smeđim šećerom. Po nadjevu i rubovima tijesta na kraju posipajte i listiće badema. Stavite peći pitu oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lior Mashiach | ליאור משיח (@lioroooosh)

GastroReceptiGalette od jabuka: Najjednostavnija rustikalna pita s okusom jeseni

Osvježavajuća panna cotta by Jamie Oliver: Idealan desert za uvod u ljeto

Panna cotta je tradicionalni talijanski desert od slatkog vrhnja, a koji je posebno omiljena poslastica tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Brza i laka priprema, osvježavajući,...

Facebook

99,687FanovaLajkaj

instagram