Slatke, ljepljive i neodoljivo ukusne – tradicionalne babke, deserti od dizanog tijesta koji svoje korijene vuku iz židovskih zajednica Poljske, Ukrajine i Rusije, danas se jedu diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj. Ove neodoljive pletenice punjenje namazom od čokolade, pekmeza, vanilije ili pak lješnjaka davnih su nam dana otele srce, a ove godine ćemo ih za blagdane pripremati u slatkoj Jaffa verziji.
Naime, pronašli smo recept za izdašnu, ukusnu babku s aromatičnim tijestom od naranče te namazom od čokolade, uz koji ide i posip od lješnjaka. Ova zimska kombinacija okusa oduševit će čak i one koji inače nisu neki sladokusci, pa ju svakako pripremite ukućanima, nema tko neće poželjeti pojesti krišku ekstra.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Čokoladna babka s narančom
Sastojci:
Za tijesto:
- 600 g glatkog brašna (+ još oko 100 g za miješenje)
- 100 g šećera
- 1 bourbon vanilin šećer
- 1 naranča (sok i korica)
- 180 ml mlakog mlijeka
- 20 g svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog (plus 1 žličica brašna, 1 žličica šećera i malo toplog mlijeka za aktiviranje kvasca)
- 3 jaja
- 125 g maslaca sobne temperature
Za nadjev:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca
- 3 žlice kakao praha
- 2 žlice šećera u prahu
- 100 g lješnjaka
Postupak pripreme:
- Uz pomoć toplog mlijeka, šećera i brašna u zdjelici aktivirajte kvasac. U zdjelu za miješenje stavite šećer pomiješan s bourbon vanilin šećerom, dodajte sitno ribanu koricu jedne cijele naranče pa je dobro prstima utrljajte u šećer. Dodajte prosijano brašno i sok od naranče (oko 80 ml), mlako mlijeko i aktivirani kvasac pa kuhačom ili mikserom (s nastavkom za tijesto) umijesite tijesto. Dodajte jedno po jedno jaje i stalno miješajte ručno ili mijesite mikserom nekih 5 minuta.
- Potom dodajte malo po malo maslac narezan na kockice i nastavite mijesiti narednih 10 minuta. Dobit ćete gusto, svilenkasto, ali ljepljivo tijesto. Tijesto izručite na dobro pobrašnjenu površinu i nastavite mijesiti (uz dodavanje brašna) dok ne dobijete glatku kuglu koja se samo malo lijepi za ruke.
- Tijesto prebacite u lagano nauljenu zdjelu, prekrijte ga prozirnom folijom i pustite da se diže 60 min, odnosno dok ne udvostruči volumen. Dok se tijesto diže, napravite nadjev.
Na pari otopite čokoladu i maslac, umiješajte kakao prah i šećer u prahu te pustite da se smjesa lagano ohladi. U sjeckalici ili ručno nasjeckajte lješnjake pa ubacite u smjesu (ostavite par žlica lješnjaka za posip). - Uzdiglo tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i razrežite ga po pola (svaki komad bi trebao biti oko 750 g). Prvu polovicu tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine pola centimetra pa ga premažite nadjevom i zarolajte. Zarolano tijesto oštrim nožem razrežite po pola pa ispletite pletenicu tako da je dio s nadjevom okrenut prema gore.
- Pletenicu prebacite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Isto napravite i s drugom polovicom tijesta. Spojite obje pletenice i formirajte vijenac. Sve posipajte sjeckanim lješnjacima.
- Pripremljenu babku pokrijte čistom krpom i pustite da se diže još najmanje 60 min na sobnoj temperaturi. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30-40 minuta, odnosno dok babka ne dobije lijepu zlatnu boju (pazite da se ne prepeče, ako babka brzo tamni smanjite temperaturu pećnice na 170°C).
- Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi pa režite na deblje šnite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.