Obožavamo tiramisu, a obožavamo i recepte Kristine, naše poznate food blogerice koja stoji iza IG profila @cellulite_factory. Njezin nam je Instagram vječna inspiracija za nove kulinarske pothvate i eksperimente, pa smo se tako ovog petka odlučili, prema Kristininoj preporuci, posvetiti pravljenju tiramiusa s dodatkom višanja i teranina, najfinijeg vinskog likera.
Kombinacija kremaste kreme, kakaa, teranina i višanja u ovom desertu obara s nogu, a recept smo izdvojili u nastavku. Tko kaže da petku moramo nazdravljati samo uz čašicu kada to možemo učiniti i uz porciju slatkog, a alkoholnog deserta?
Tiramisu s višnjama i teraninom
Sastojci:
Baza:
- 400 g piškota
- 350 ml kave
- 70 ml teranina
- kakao, za posluživanje
Nadjev od višanja:
- 1 staklenka višanja
- 2 žlice smeđeg šećera
- štapić cimeta
- 20 g gustina
- 50 ml teranina
Krema od jaja:
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 400 g mascarpone sira
Postupak pripreme:
- Višnje ocijedite. Sok od višanja prebacite u tavu ili lonac, dodajte smeđi šećer i cimet te zagrijavajte na vatri do vrenja. U zdjelici sjedinite gustin i teranino. U zagrijani sok ulijte smjesu gustina i teranina te kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne, oko 2-3 minute. Maknite s vatre, izvadite cimet, umiješajte višnje i ostavite da se ohladi.
- Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke prebacite u zdjelu otpornu na toplinu i dodajte 50 g šećera i vaniliju. Stavite na paru i kuhajte uz neprestano miksanje oko 10 minuta, odnosno dok smjesa ne postane gusta i svijetlo-žute boje.
Maknite s vatre i ostavite par minuta sa strane da se ohladi. U ohlađeno umiješajte mascarpone. U drugoj zdjeli miksajte bjelanjke dok se ne formira mekani šlag. Postepeno dodajte šećer dok se ne formira čvrsti šaum. Nježno umiješajte šaum u smjesu žumanjaka i mascarpone sira. - Pripremite si posudu za slaganje tiramisua. U dubljoj i široj zdjelici sjedinite kavu i teranino. U kavu kratko umočite polovicu piškote i slažite ih u jednom sloju u posudu. Po piškotama rasporedite nadjev od višanja i polovicu kreme. Na kremu poslažite ostatak namočenih piškota te premažite ostatkom kreme. Stavite u hladnjak na 6 sati, najbolje preko noći.
- Posipajte tiramisu kakaom te poslužite uz ohlađeni teranino.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.