Tiramisu je talijanska legenda među desertima – spoj neodoljive kave, mascarpone sira, piškota i kakaa koji uvijek oduševljava. Volimo ga i s dodatkom jagoda, pistacija ili kokosa, a sada smo pronašli recept za njega u formi prhkog tarta.
Topljenje hrskavog tijesta u ustima spojeno s bogatom kremom ovog deserta svakog će ljubitelja slastica odvesti do gastronomskog raja, a za pripremu vam uopće ne treba puno vremena – kao što možete saznati u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tiramisu tart
Sastojci za tijesto:
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 60 g šećera
- 60 g maslaca (hladnog)
- 1 prstohvat soli
- malo naribane tonke ili vanilije
- 8 komada piškota i Nutella za premaz
- 250 g mascarpone sira
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 espresso
- 40 g šećera u prahu
Postupak pripreme:
- U zdjelu stavite brašno sa šećerom. Zatim u sredini napravite udubinu i dodajte maslac narezan na komadiće, prstohvat soli i jaje. Nakon što ste dobili homogeno tijesto, zatvorite ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
- Prhko tijesto razvaljajte ili utisnite u kalup za tart kojeg ste premazali maslacem. Obložite kalup promjera 20 -22 cm i izbockajte vrhovima vilice.
- Prekrijte ga papirom za pečenje i prekrijte suhim slanutkom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° 15 minuta. Pečeno tijesto premazati Nutellom.
- Miksajte dok se ne pomiješaju mascarpone i šećer u prahu. Dodajte ohlađeni espresso i sve povežite miksanjem na manjoj brzini. U posebnoj zdjeli istucite vrhnje za šlag. Špatulom pomiješajte šlag s pripremljenom mascarpone kremom.
- Umakati piškote u malo mlijeka ili kave i staviti preko Nutelle kojom ste namazali pečeno tijesto. U slastičarsku vreću staviti kremu, nanijeti preko piškota i posuti kakaom. Stavite u hladnjak da se sve dobro stegne i ohladi, a onda nakon par sati poslužite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.