Savršeni proljetni quiche od povrtnih kraljica – šparoga

Najfinije prhko tijesto, sir, šparoge... Može li bolje?

Francuski slani tart quiche volimo jesti u raznim kombinacijama – od klasika s porilukom, sirom i slaninom, pa preko opcija s piletinom, sve do proljetnih delikatesnih kombinacija poput one sa šparogama. Sezona divljih šparoga tek što nije počela, a u dućanima već možete pronaći one uzgojene, deblje. Naravno da preferiramo one divlje, ali ne odbijamo ni kupovne, pa ćemo se ovog vikenda počastiti najfinijim prhkim quicheom sa šparogama, povrtnom kraljicom proljeća!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MINIMALIST BAKER (@minimalistbaker)

Šparoge su iznimno zdrave, a kako im sezona kratko traje, preporučujemo vam da ih jedete što češće i u što više jela kroz tjedan. Šparoge pomažu u održavanju urinarnog trakta zdravim, nisko su kalorične i potiču mršavljenje, smatraju se afrodizijakom, a pune su i antioksidansa!

Dakle, pravo je vrijeme da si ih poslužite na stol ovih dana i uživate u svježim, jakim okusima proljetnih šparoga.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Annina making memories (@anninamakingmemories)

Quiche od šparoga i sira

Sastojci za tijesto:

  • 265 g bijelog brašna
  • 150 g hladnog maslaca
  • 2-3 žlice ledeno hladne vode

Sastojci za nadjev:

  • 375 ml slatkog vrhnja
  • 300 g očišćenih šparoga
  • 130 g naribanog sira Gruyère
  • 125 ml punomasnog mlijeka
  • 4 velika jaja
  • sol i papar po želji
  • maslac po želji

Postupak pripreme:

  • Hladni maslac narežite na kocke. Stavite ga u sjeckalicu s povrćem s brašnom i blendajte sve zajedno dok ne dobijete smjesu mrvičaste teksture. Postepeno dodajte ledeno hladnu vodu u smjesu. Na pobrašnjenoj površini ručno oblikujte dobivenu smjesu u glatku kuglu tijesta. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite pola sata u hladnjak.
  • Tijesto razvucite u krug debljine oko tri milimetra. Razvučeno tijesto stavite u namašćenu okruglu posudu za pečenje quichea. Ispikajte površinu vilicom. Preko tijesta stavite papir za pečenje te površinu ispunite utezima za pitu ili sirovom rižom.
  • Stavite peći tijesto u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva 20 minuta. Potom smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stupnjeva, uklonite papir i nastavite peći tijesto još 15-ak minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  • Dok se tijesto peče, pripremite ostale sastojke. Šparoge očistite, narežite na manje komade i kratko propirjajte na maslacu. Stavite sa strane. Jaja izmutite sa slatkim vrhnjem, mlijekom, naribanim sirom, solju i paprom.
  • Preko ispečene podloge stavite propirjane šparoge, a preko svega prelijte smjesu na bazi vrhnja, jaja i sira. Vratite quiche u pećnicu i pecite još otprilike 45 minuta na 160 Celzijevih stupnjeva, odnosno dok se nadjev ne stvrdne i termički ne obradi do kraja. Poslužite toplo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Karen S Burns (@lavenderandlovage)

GastroReceptiSavršeni proljetni quiche od povrtnih kraljica – šparoga

Facebook

100,860FanovaLajkaj