Proljeće osim laganije odjeće u našem ormaru znači i laganije namirnice u našoj prehrani. Tako ovih dana uživamo u svježem sezonskom povrću, kao i bobičastom voću, od kojeg su na tržnice prve došle jagode. Još uvijek nisu domaće, ekstra slatke, ali dovoljno su ukusne i vizualno atraktivne da ih ubacimo u deserte.
Zato smo danas za vas izdvojili proljetni tart s jagodama i slatkim vrhnjem kao savršen desert koji će oduševiti svačije nepce. Totalna rapsodija laganih proljetnih okusa.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tart s jagodama i slatkim vrhnjem
Sastojci:
- 100 g mljevenih badema
- 125 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 30 g šećera
- 115 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 300 g jagoda
- 1 vrećica bourbon vanilin šećera
- 15 g škrobnog brašna
- 400 ml vrhnja za šlag mliječnog
- 150 g grčkog jogurta
- 1 vrećica bourbon vanilin šećera
- 80 g šećera
- 8 g želatine u prahu
Postupak pripreme:
- Bademe, šećer, brašno, sol i maslac pomiješajte i trljajući među rukama napravite mrvičasto tijesto. Dodajte jaje i kratko umijesite prhko tijesto, tek toliko da se svi sastojci sjedine.
- Tijesto odmah razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi, ili između dva papira za pečenje, i prebacite u namašćeni kalup za pitu. Najlakše ćete ga prebaciti tako da ga namotate na valjak i odmotate direktno u kalup.
- Tijesto dobro utisnite u kalup i odrežite višak.
- Sada tijesto dobro ohladite u hladnjaku ili zamrzivaču, barem 30 min. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 °C. Prije pečenja, tijesto izbodite vilicom. Pecite tijesto oko 18 minuta tj. dok ne primi lijepu boju. Izvadite iz pećnice.
- Dok se tijesto peče pripremite jagode. Dobro ih operite i narežite na kockice, pa propasirajte s pomoću gnječilice za krumpir ili vilice. Dodajte šećer i bourbon vanilin šećer pa kuhajte par minuta, dok jagode ne omekšaju i puste sok. Sada malo tog soka pomiješajte sa škrobnim brašnom kako se ne bi stvorile grudice, pa sve zajedno vratite u jagode i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se ne zgusnu na gustoću džema. Odmah ih premažite preko pečenog tijesta.
- Želatinu pomiješajte s 2 žlice vode i pustite 7-8 minuta da nabubri. Ostale sastojke, osim jogurta, pomiješajte i kuhajte dok se šećer ne otopi. Kad sve zajedno zavrije, skinite s vatre i umiješajte želatinu, dobro miješajući dok se sve ne otopi. Na kraju umiješajte i jogurt.
- Prelijte preko jagoda i ohladite do sobne temperature, a zatim još najmanje 3 sata u hladnjaku. Ukrasite svježim voćem i poslužite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.