Volimo razne vrste kolača, ali uvjerljivo su nam najdraži oni neodoljivo kremasti, koji se tope u ustima i koji nisu nimalo niskokalorični i zdravi, ali su preukusni. Takve esencije gastro užitka priuštimo si tek svako toliko, a ako tražite recept kojim biste mogli uveseliti sebe i bližnje te sve oduševiti, imamo pravu stvar za vas. Radi se o mousse torti od pistacija koja je totalno neodoljiva.
Upečatljive zelene boje, intenzivnog okusa i meke teksture, ova torta ima sve što možete poželjeti, a kako ju pripremiti saznajte u nastavku.
View this post on Instagram
Mousse torta od pistacija
Sastojci:
Za biskvit:
- 3 jaja
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g glatkog brašna
- 80 g mljevenih neslanih pistacija
- 5 ml maslinovog ulja
- 1 žličica jestive boje za kolače (po želji)
- Sol
Za mousse:
- 2 jaja
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 g mascarponea
- 5 g želatine
- 120 g bijele čokolade
- 2 dl vrhnja za šlag
Za ganache:
- 80 g bijele čokolade
- 25 g vrhnja za šlag
- Pistacije za ukrašavanje
Postupak pripreme:
- Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte mali prstohvat soli i miksajte ručnim mikserom oko 3 minute ili dok niste dobili čvrst snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer i miksajte oko 5 minuta dok niste dobili svjetliju i pjenastu smjesu. Dodajte prehrambenu boju ako koristite (za izraženiju zelenu boju biskvita) i maslinovo ulje te dobro promiješajte.
- U smjesu umiješajte brašno i mljevene pistacije. U tu smjesu dodajte trećinu bjelanjaka i jače promiješajte da smjesa omekša, a potom u još dva navrata polako i pažljivo dodajte ostatak bjelanjaka pazeći da sačuvate zrak. Ulijte u kalup kojem ste dno obložili papirom za pečenje, a rubove premazali s malo ulja ili maslaca. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C 30 -35 minuta. Je li biskvit pečen možete provjeriti tako da pred kraj pečenja umetnete čačkalicu u središte biskvita. Ako izađe čista biskvit je pečen. Pečeni biskvit potpuno ohladite i prerežite tako da dobijete dvije tanje kore.
- U vatrostalnu posudu stavite jaja, šećer i vanilin šećer. Želatinu namočite u hladnoj vodi pa kad je namočena rastopite. Bijelu čokoladu rastopite. Jaja postavite iznad posude s kipućom vodom (kad voda zakipi smanjite vatru na lagano) i miješajte ručnim mikserom iznad pare 4-5 minuta, na najvišoj brzini, tako da se termički obrade. Kad su jaja potpuno svijetla i pjenasta maknite s pare i dodajte mascarpone i rastopljenu želatinu. Dobro promiješajte. Dodajte i rastopljenu čokoladu i miješajte dok smjesa nije sjedinjena. Izradite šlag i laganim pokretima, pazeći da sačuvate što više zraka umiješajte i šlag.
- U kalup koji ste koristili za pečenje umetnite jedan komad biskvita pa napunite mousseom. Poklopite drugim komadom biskvita i ostavite preko noći u hladnjaku, da se mousse potpuno stisne.
- Sljedeći dan nožem prođite oko ruba kalupa tako da oslobodite tortu. Zagladite rub torte špatulom, a viškom moussea premažite gornju koru.
- Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja pa njime prelijte nalomljenu bijelu čokoladu. Ostavite 5 minuta da se čokolada rastopi pa dobro promiješajte. Tortu prelijte ganacheom od bijele čokolade i pospite sjeckanim pistacijama.
View this post on Instagram